Ondanks hitte lijkt eeuwrecord vandaag niet te sneuvelen

Een meisje geniet van de zon bij een fontein in het Franse Straatsburg. Foto AFP / Frederick Florin

Het is weliswaar warm in Nederland, maar het eeuwrecord uit 2003 lijkt vandaag stand te houden. De temperatuur liep in het Limburgse Ell rond half vijf op tot 36,7 graden, een volle graad onder het record. Aan de kust was het rond diezelfde tijd dankzij een westenwind met ongeveer 25 graden duidelijk koeler.

In De Bilt steeg het kwik vandaag rond die tijd tot 32,9 graden, meldt persbureau Novum. Het gemiddelde voor het weekeinde komt daarmee op 32,5 graden uit. Daarmee kunnen gisteren en vandaag de boeken in gaan als het warmste tropische weekeinde sinds 1976, toen de temperatuur tot 34,3 graden opliep.

Twitter avatar weeronline weeronline In grote delen van het land is het inmiddels meer dan 30 graden. In het zuidoosten is 34 graden al bereikt.

Morgen temperaturen onder de 30 graden

In de avond en nacht koelt het langzaam af tot zo’n 18 graden aan de kust tot 22 graden in het oosten. Er bestaat een kleine kans op een onweersbuitje hier of daar.

Morgen brengt in ieder geval enige verkoeling. Direct aan zee wordt het 23 graden, en ook in het oosten van het land zou het kwik - op een mogelijke lokale uitzondering - onder de 30 graden moeten blijven.

Twitter avatar weeronline weeronline Na een snikhete dag neemt vanavond de kans op een lokale pittige onweersbui toe. http://t.co/eNkkt0AU
    • Pim van den Dool