Nieuwe VN-gezant voor Syrië Brahimi: meningsverschillen V-Raad overbruggen

De nieuwe VN-gezant voor Syrië, Lakhdar Brahimi, in zijn appartement in Parijs. Foto AP / Jacques Brinon

De nieuwe VN-gezant voor Syrië, de Algerijnse topdiplomaat Lakhdar Brahimi, ziet het als zijn eerste taak om de meningsverschillen tussen de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad over het conflict in Syrië te overbruggen. Dat zegt hij in een vanmiddag gepubliceerd interview met persbureau AP.

Brahimi erkent dat het een bijzonder moeilijke taak is om een oplossing te vinden voor het gewelddadige conflict in Syrië. De Algerijn denkt dat het cruciaal is dat de belangrijkste leden van de VN-Veiligheidsraad, zoals de VS, Rusland en China, “met een verenigde stem” spreken over Syrië wil zijn missie kans van slagen hebben. Brahimi heeft nog geen concrete ideeën over hoe hij de landen op één lijn kan krijgen.

Buitenlandse militaire interventie ‘door niemand gesteund’

De nieuwe VN-gezant is de opvolger van oud-VN-chef Kofi Annan, die begin augustus zijn functie neerlegde uit onvrede over de grote diplomatieke meningsverschillen aangaande Syrië. Volgens Brahimi heeft de internationale gemeenschap Annan onvoldoende gesteund. Hij zegt alleen maar te kunnen hopen dat hij meer gedaan krijgt dan Annan.

Brahimi reist vanavond naar het hoofdkwartier van de VN in New York en zal daarna richting Kairo gaan om in gesprek te gaan met de landen van de Arabische Liga. De Algerijn zegt in het interview met AP dat alleen de Syriërs zelf uiteindelijk het conflict in hun land kunnen oplossen. Brahimi is tegen een buitenlandse militaire interventie in het land, omdat dit idee volgens de diplomaat “door niemand wordt gesteund”.