Natuurbranden La Gomera nog altijd niet geheel geblust

Spanje wordt al wekenlang geteisterd door bosbranden. Foto AFP / Pedro Armestre

De natuurbranden op het Canarische eiland La Gomera, die twee weken geleden begonnen, zijn nog niet compleet geblust. Volgens de Spaanse autoriteiten smeulen delen van het eiland nog steeds.

De vuurzee heeft al twaalf procent van het eiland in de as gelegd. De brandweer heeft moeite een hooggelegen gebied, waar nog steeds rook vanaf komt, te bereiken vanwege het risico op aardverschuivingen, zo meldt persbureau AP.

Oorzaak waarschijnlijk reeks van brandstichtingen

Het nationaal park Garajonay, dat op de werelderfgoedlijst van Unesco staat, is zwaar getroffen. Zo’n achthonderd hectare van het park is verwoest.
Een woordvoerster van de lokale autoriteiten zei dat de branden waarschijnlijk aangestoken zijn. Sinds mei is de brandweer al dertig keer uitgerukt, zegt de woordvoerster:

“Tot dusver waren we in staat om de pogingen tot brandstichting het hoofd te bieden, maar uiteindelijk zijn ze erin geslaagd het eiland in brand te zetten.”

Donderdag werd bekend dat mensen zijn aangehouden in verband met de natuurbranden op La Gomera. Hoeveel arrestaties er zijn verricht en waar de verdachten van worden beticht is niet bekendgemaakt.

    • Pim van den Dool