Monti: we boeken vooruitgang met staatsfinanciën van Italië

Monti begin augustus tijdens een persconferentie met de Spaanse premier Rajoy in Madrid. Foto AFP / Dani Pozo

Het gaat dit jaar een stuk beter met de Italiaanse staatsfinanciën dan vorig jaar. Daarom zal het land de economische crisis uiteindelijk te boven komen, zei de Italiaanse premier Mario Monti vanmiddag in een toespraak.

Monti stelde dat Italië weer een stuk meer invloed heeft sinds het land onder zijn leiding het afgelopen jaar belangrijke hervormingen doorvoerde, bijvoorbeeld op het gebied van de pensioenen. Die hervormingen zijn mogelijk gemaakt door een “miraculeus” verbond van linkse en rechtse krachten in de Italiaanse politiek, zei de technocratische premier vol trots.

Euro mag geen ‘factor van desintegratie’ worden

Over de euro zei Monti dat deEuropese munt geen “factor van desintegratie” tussen het noorden en zuiden van Europa moet worden. De premier zegt te vrezen dat voor een “tragedie” als de Noord- en Zuid-Europese landen ieder hun eigen weg gaan en een aparte munt invoeren. Zo’n stap wakkert vooroordelen over en weer alleen maar aan, aldus Monti.

Italië is een van de landen die door de gevolgen van de eurocrisis in onoverkomelijke financiële problemen dreigde te komen. De politieke instabiliteit die door het wanbeleid en de val van het kabinet-Berlusconi ontstond, deed de Italiaanse tienjaarsrente tot boven het gevaarlijke niveau van zeven procent stijgen. Sinds de technocraat Monti aan de macht is, heeft Italië werk gemaakt van het doorvoeren van broodnodige hervormingen.

    • Pim van den Dool