Hotter dan Hotlands - Lowlanders oververhit

Nog nooit ging er op Lowlands zoveel water per uur doorheen: 100.000 liter. En nog nooit waren de rijen voor de toiletten zo kort.

De warmste dag sinds ’44, zoals deze zondag al heet, gaat ook Lowlands niet onopgemerkt voorbij. “Dit is uitzonderlijk”, zeggen veteranen John en Peter uit Harderwijk die hier elk jaar sinds de eerste editie in 1993 komen. Ze zijn voorbereid: is de bier/waterverhouding normaal 1/0, nu drinken ze minstens evenveel water op één glas bier.

Het is twee uur ’s middags en John en Peter houden zich gedeisd, net als rest. Alle schaduwplekken zijn bezet, mensen verschuilen zich in de tenten met airco, hangen in de vijver, zitten in lange rijen in de berm van het middenpad. Sjaaltjes, t-shirts, handdoeken, papieren hoedjes, alles gaat over het hoofd. Jongens vangen de aandacht van meisjes met hun waterpistool. Voor de tent met warme wafels is het uitgestorven, OLA-papiertjes liggen als herfstbladeren op de grond. Een eindeloze massa glimmende (bier)buiken kachelt langzamer dan anders over de velden. En de kapper op Lowlands, die heeft een nieuw handeltje.’Koel hoofd 5 euro’.

Danny en Reinier uit de achterhoek zijn goed voorbereid. Ze hebben een waterverstuivertje bij zich. “1,35 euro bij de Action. Wordt uitermate goed gewaardeerd.” In hun broekzak zit een flesje om bij te vullen, want een glas water voor 2,60 euro gaat wel ver. Doppen mochten het terrein niet op – ze zouden in de grond gestampt worden. Op het flesje van Danny en Reiner zit er wel één. “Flesje water in de ene broekzak, dop in de andere. Dan kom je het terrein echt wel op.” Gedragen ze zich vandaag anders op normaal? Danny: “Je loopt minder en denkt vaker: ah laat maar, dit bandje heb ik vorig jaar al gezien.” Reinier: “De keuzes zijn snel gemaakt.”

Ook Jan en Thomas uit Utrecht maken het zichzelf niet te moeilijk. Het biertempo is aardig wat omlaag geschroefd. Thomas: “Normaal is het twee per uur met een dipje aan het einde van de middag. Nu heb ik twee liter water op en zit ik pas aan mijn tweede biertje.” Ze hangen vooral en  bewegen slechts ‘economisch’. Jan: “Net een bandje bij de Lima gezien. Prima bandje maar bewegen doe ik hooguit met m’n hoofd.”

    • Freek Schravesande