Het mag dan warm zijn, toch kleine kans op nieuw hitterecord

Lekker zonnen en pootjebaden op het strand in Zandvoort aan Zee. Foto NRC / Thomas Bokeloh

Er is een kleine kans dat vandaag in Nederland de warmste temperatuur tot nu toe wordt gemeten. Het huidige record stamt uit 1944, toen werd in het Gelderse Warnsveld 38,6 graden gemeten.

Als alles op zijn plaats valt, wordt het vandaag in het zuiden van het land warmer, meldt Weeronline.nl. De kans dat het warmterecord van deze eeuw (37,7 graden in 2003 in het Limburgse Arcen) wordt verbroken is ietsje groter.

Weerplaza is optimistischer over het breken van het warmterecord. Het record van deze eeuw, 37,1 graden, ‘lijkt vrijwel zeker te sneuvelen’, stelt het weerbureau in een bericht. Gisteren werd de warmste temperatuur even voor 17.00 uur gemeten. Weerplaza verwacht dat het hoogtepunt ook vandaag laat in de middag valt.

Bron KNMI. Klik op de kaart voor meer actuele waarnemingen.Bron KNMI. Klik op de kaart voor meer actuele waarnemingen.

Vandaag minstens zo warm

Het wordt vandaag minstens zo warm als gisteren. Door een zwoele nacht gaat de dag al warm van start. In de vroege ochtend was het al rond de twintig graden. Alleen in het noordoosten van het land komen enkele wolkenvelden voor en er staat een zwakke zuidoostenwind.

Het wordt ongeveer dertig graden op de Wadden. Naar het zuidoosten loopt de temperatuur op tot 35 graden. Uitschieters naar 37 graden zijn ook mogelijk. Aan zee draait de wind vanmiddag naar het westen, dat moet aan de kust enige verkoeling geven.

In de avond komt vanuit het zuiden bewolking opzetten. Daardoor is er een kleine kans op een bui. Tot een hittegolf komt het niet. Morgen wordt het aan zee niet warmer dan 23 graden. In het oosten loopt de temperatuur dan nog op naar 29 graden.

Ook geen hittegolf

De huidige warme periode is nog te kort om te spreken van een officiële landelijke hittegolf, aldus het KNMI. Voor een hittegolf moet de temperatuur in De Bilt minstens vijf dagen achtereen boven de 25 graden uitkomen, waarvan drie boven de 30 graden. Sinds 1901 telde het KNMI 38 landelijke hittegolven van wisselende lengte.

    • Marije Willems