Brandweer ontdekt fosforgranaat bij brand in bossen Doorn

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) kreeg begin mei de beschikking over een nieuw pak. Foto Hollandse Hoogte / Goos van der Veen

De Explosieven Opruimingsdienst heeft vanmiddag een fosforgranaat uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk gemaakt in de bossen bij Doorn. De brandweer was uitgerukt voor een brandje. Toen dat erg lastig te blussen leek, bleek het om een gevaarlijke granaat te gaan, zo meldde de politie.

Hoe de granaat er belandde en het vuur kon ontstaan, is niet duidelijk. Het brandje woedde op het terrein van een van de instellingen in het gebied. Volgens RTV Utrecht gaat het om blindeninstelling Bartiméus. De zegsvrouw van de politie sluit een ‘kwajongensstreek’ niet uit. Doordat de bossen erg droog zijn en fosfor erg lastig te blussen is, was de situatie echter erg gevaarlijk.

Brandweer rukt uit voor defect koelsysteem KPN

De brandweer kwam vanmiddag ook in actie om te helpen bij de reparatie van een koelsysteem in een centrale van KPN in Den Haag. De centrale is een belangrijk knooppunt van netwerken, onder meer van het communicatiesysteem C2000, dat gebruikt wordt door de hulpdiensten.

Dat het koelsysteem in de centrale aan de Prinses Beatrixlaan stukging had volgens KPN niets te maken met de tropische hitte. Door de warmte kunnen systemen bij een defect echter wel sneller oververhit raken.

De brandweer helpt met het ‘verplaatsen van grote hoeveelheden water’ en het snel afvullen van het koelsysteem. Door het defect zouden geen diensten van het bedrijf zijn geraakt.

    • Pim van den Dool