AZ pakt eerste overwinning seizoen - ADO en RKC in evenwicht

AZ heeft vanmiddag in eigen huis zijn eerste overwinning van het seizoen behaald. In Alkmaar werd Heracles met 3-1 verslagen. ADO Den Haag en RKC speelden na een spectaculaire slotfase uiteindelijk met 2-2 gelijk.

In een swingende eerste helft zorgden Jozy Altidore en Maarten Martens voor de doelpunten van AZ, schrijft persbureau Novum. Samuel Armenteros deed in een saaie tweede helft nog wat terug voor de Heraclieden, waarna Altidore zijn vierde doelpunt van het seizoen binnen schoot.

Nadat beide teams een paar aardige schoten op doel hadden afgevuurd en Altidore net naast had gestift, was de spits even later wel succesvol. Een mooie combinatie met Roy Beerens zette de Amerikaan vrij voor de goal, waarna hij alleen zijn voet tegen de bal hoefde te zetten om doelman Remko Pasveer te passeren.

AZ-keeper Esteban wist vervolgens knap te redden op een vrije trap van Lerin Duarte. De Costa Ricaan moest daarna het antwoord schuldig blijven op een kopbal van Ben Rienstra. De bal stuiterde via de onderkant van de lat echter weer het veld in.

AZ had bij rust eigenlijk al drie of vier goals moeten maken

Niet veel later zette AZ de bekerfinalist van het afgelopen seizoen op een grotere achterstand. Via een prachtige aanval kwam de bal bij Adam Maher, die soepel combineerde met Martens en de Belg voor open doel zette: 2-0. Erik Falkenburg mistte vervolgens nog een gigantische kans door de bal voor open goal naast te schuiven.

AZ, dat er bij rust eigenlijk al drie of vier had moeten maken, kon of wilde er na de thee geen leuke wedstrijd meer van maken. In een gezapige helft ontstonden er nauwelijks kansen, totdat de bal in de 87e minuut door Pedro panklaar op het hoofd van Samuel Armenteros werd gelegd: 2-1. Altidore vergrootte de marge daarna al weer snel naar twee en schoot zijn vierde goal van het seizoen binnen.

ADO - RKC matte vertoning met spectaculaire slotfase

RKC, dat vorige week voor een stunt zorgden door PSV te verslaan, gaf uit bij ADO Den Haag in blessuretijd een voorsprong uit handen: 2-2. Teddy Chavalier had RKC vlak daarvoor op 1-2 gezet.

Het publiek kreeg in het tropisch warme Kyocera Stadion een matte vertoning voorgeschoteld, maar de spectaculaire slotfase vergoedde veel. Chevalier leek RKC in de laatste minuut drie punten te bezorgen door een blunder van Vito Wormgoor af te straffen. De verdediger kopte de bal plompverloren in de voeten van de Fransman, die het cadeautje dankbaar uitpakte.

RKC waande zich al even gedeeld koploper met FC Twente, maar zover kwam het niet. Twee minuten in blessuretijd schoot Danny Holla knap raak uit een vrije trap. Bijna bezorgde diezelfde Holla ADO nog de volle winst. Een tweede vrije trap van de aanvoerder spatte echter op de paal uiteen.

Beide ploegen hadden in de eerste helft ook al een keer doel getroffen. Chevalier opende in de veertiende minuut de score op aangeven van Robert Braber, Wormgoor maakte vier minuten later gelijk. Scheidsrechter Jeroen Sanders kende RKC vlak voor rust nog een penalty toe, maar die beslissing besloot hij na overleg met zijn assistent terug te draaien. De arbiter stuurde na ruim een uur spelen Sigourney Bandjar van RKC uit het veld met twee keer geel.

Eerder vanmiddag speelden Willem II en FC Groningen met 1-1 gelijk. NEC en Ajax zouden vanmiddag om half vijf beginnen aan hun onderling treffen.

    • Pim van den Dool