Assange verschijnt in openbaar en wil einde aan ‘heksenjacht’ VS

Assange vanmiddag op het balkon van de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Foto screenshot Reuters TV

Julian Assange heeft vanmiddag gesproken vanaf het balkon van de Ecuadoraanse ambassade in Londen. De oprichter van WikiLeaks bedankte president Correa van Ecuador voor het verlenen van asiel en zei dat de vrijheid van meningsuiting wereldwijd onder druk staat.

Het was voor het eerst dat Assange in het openbaar verscheen sinds hij op 19 juni zijn toevlucht zocht in de ambassade van Ecuador in Londen. Ecuador heeft Assange asiel verleend.

Twitter avatar SkyNewsBreak Sky News Newsdesk Julian Assange says that U.S. poses a threat to Wikileaks and freedom of speech and must halt prosecution

Assange zei in zijn korte verklaring dat de VS hem niet langer zouden moeten vervolgen en hun “heksenjacht” op WikiLeaks moeten staken. Ook riep hij op tot de vrijlating van Bradley Manning, een Amerikaanse soldaat die wordt berecht voor het opzettelijk lekken van meer dan 700.000 geheime documenten naar WikiLeaks, waaronder diplomatieke documenten van Amerikaanse ambassades.

Bekijk hieronder de volledige toespraak van Assange:

Advocaat: Assange heeft vechtlust en blijft strijden

De Spaanse oud-rechter Baltasar Garzón vertegenwoordigt Assange. Hij sprak eerder vandaag met Assange en zei dat de Wikileaks-voorman vastberaden is:

“Ik heb met Julian Assange gesproken en ik kan jullie zeggen dat hij vechtlust heeft. Hij is het volk van Ecuador en vooral president Correa dankbaar voor het asiel dat ze hem hebben verleend. Hij heeft altijd voor de waarheid en gerechtigheid gestreden, hij heeft altijd mensenrechten beschermd en zal dat blijven doen. Hij wil dat de rechten van Wikileaks en die van hemzelf ook worden gerespecteerd.”

Assange vreest door Zweden te worden uitgeleverd aan de VS

Garzón zei dat Ecuador zou kunnen overwegen een verzoek in te dienen bij het Internationaal Strafhof in Den Haag om Groot-Brittannië te dwingen Assange een vrije doorgang te verlenen bij zijn vertrek uit het land.

Groot-Brittannië wil Assange (41) uitleveren aan Zweden waar hij wordt gezocht in verband met een verkrachtingszaak. Assange vreest echter door dat land te worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De VS zouden hem willen vervolgen voor het publiceren van honderdduizenden geheime diplomatieke memo’s.