Ajax vernedert NEC in Nijmegen en boekt monsterzege van 6-1

Ajax heeft vanmiddag bij NEC een monsteroverwinning geboekt. In Nijmegen wonnen de Amsterdammers met 1-6. Tobias Sana was tweemaal trefzeker voor Ajax, dat zijn eerste overwinning van het seizoen boekte.

De regerend landskampioen stond door doelpunten van Jody Lukoki, Christian Eriksen en Tobias Sana na minder dan twintig minuten al op een ruime voorsprong. Theo Janssen, Siem de Jong en nog een keer Sana maakten de vernedering compleet, schrijft persbureau Novum. Bram Nuytinck redde nog enigszins de Nijmeegse eer.

Ajax begint zegetocht na aardige start NEC

NEC begon nog aardig met een kopbal van Geert Arend Roorda die net over het doel vloog. Ajax begon daarna aan zijn zegetocht. De deze zomer van NEC overgenomen Lasse Schøne profiteerde van dom balverlies van oud-Ajacied Evander Sno en paste snel naar Lukoki. Die schoot de bal er koel in.

Niet veel later kwamen de Amsterdammers door klungelig verdedigen van NEC op 2-0. Een lange bal van doelman Kenneth Vermeer kwam bij de teruggekeerde Eriksen terecht, die Rens van Eijden en Pavel Cmovs vervolgens simpel aftroefde. Na langs keeper Gábor Babos te zijn gedribbeld tikte de jonge Deen de tweede goal van de middag binnen.

Sana maakte eerste goals in Amsterdamse dienst

Nieuwkomer Tobias Sana zorgde nog voor de twintigste minuut voor de 3-0. De Nijmeegse buitenspelval mislukte waardoor de Zweed alleen op Babos kon doorlopen. Toen die even twijfelde of hij wel uit zijn doel moest komen lepelde Sana netjes over de Hongaar heen. Het betekende voor Sana zijn eerste goal in Amsterdamse dienst.

Theo Janssen zorgde even later met een schot van grote afstand en wat geluk voor de 4-0. Michel Breuer knalde even na rust in de zestien een bal keihard tegen De Jong, waardoor de aanvoerder zonder er zelf al te veel erg in te hebben zijn eerste goal van het seizoen aantekende.

De met rugproblemen kampende Derk Boerrigter maakte na ruim een uur spelen zijn rentree bij de landskampioen. Bram Nuytinck scoorde via de daaropvolgende hoekschop en redde de Nijmeegse eer.

Ajax nu tweede achter koploper FC Twente

Ajax-trainer Frank de Boer, in de drinkpauze nog bijzonder kritisch op zijn spelers, liet zo’n tien minuten voor tijd de 20-jarige verdediger Joël Veltman debuteren. Sana zorgde met zijn tweede goal van de dag even later voor de laatste goal van de dag. De Amsterdammers nemen met vier punten de tweede plaats op de ranglijst in. FC Twente is de enige ploeg die nog geen punten liet liggen.

    • Pim van den Dool