Aanhouder wint? 62-jarige zwemt voor derde keer van Cuba naar Florida

Nyad gisteren voor de kust van Havana vlak nadat ze aan haar marathonrace begonnen is. Foto Reuters / Christi Barli

De 62-jarige Diana Nyad probeert voor de derde keer in haar leven van Cuba naar Florida te zwemmen. De Amerikaanse zwemt de 166 kilometer zonder kooi om haaien te weren. Kwallen hebben haar al in haar lippen, voeten en benen gestoken. De haaien blijven nog wel op afstand.

Nyad hoopte dat een speciaal duikpak haar tegen kwallenbeten zou beschermen. Alleen haar neus, mond en ogen raken nu direct het water, maar de kwallen blijken toch gewoon door het pak heen te kunnen prikken, schrijft persbureau AP vanmiddag.

De zwemster voelde de nodige spanning voor haar derde poging, nadat ze het vorig jaar en in 1978 al een keer niet haalde. Voor het begin van haar tocht zei ze gisteren:

“Ik weet hoe moeilijk het is. Er is een reden waarom niemand dit ooit eerder gedaan heeft, maar ik heb me goed voorbereid. Ik zal misschien lijden, maar daar ben ik klaar voor.”

Zwemster hoopt na zestig uur op Amerikaanse grond te staan

Nyad sprong gisteren bij Havana in het water en hoopt na ongeveer zestig uur op Amerikaanse grond te staan. Mocht deze poging mislukken dan zou ze het best nog eens kunnen proberen, maar ze beseft dat ook zij een grens heeft. “Deze zwemobsessie van mij is bijna op zijn eind.”

De Amerikaanse, die volgende week haar 63e verjaardag viert, probeerde de 166 kilometer vorig jaar nog te overbruggen. Een astma-aanval betekende toen een tweede gefaalde poging. Twee maanden geleden gooide de Australische Penny Palfrey de handdoek na 127 kilometer zwemmen nog in de ring:

“Ik zou haar wel hebben gefeliciteerd. Maar ik ben blij dat ik nog steeds de kans heb om de eerste te zijn.”

    • Pim van den Dool