Zoon: ‘Altijd slachter willen worden’

Roy Havermans (31) is samen met zijn vader Jos directeur van slachterij en slagerij Jos en Roy Havermans in Wagenberg. Roy houdt zich bezig met het slachten.

„Ik wist al mijn hele leven dat ik in de zaak wilde. Sinds ik de slagersopleiding heb afgerond, werk ik fulltime in het bedrijf. En daarvoor werkte ik hier ook al. Als kind deed ik klusjes als varkens optakelen, op mijn dertiende kocht ik onder het toeziend oog van mijn oom al koeien op de veemarkt in Den Bosch en vanaf mijn zestiende ben ik slachter. Ik heb dat nooit een eng beroep gevonden. Per jaar slachten we circa 500 koeien en 5.000 varkens. Dieren op een goede manier verwerken, dat is echt een vak.

„Ik ga de boeren langs en doe de inkoop van de varkens en de runderen. We kopen jonge dieren en mesten die hier op het bedrijf. We hebben 10 hectare grond, zodat de koeien vrij kunnen rondlopen. We fokken zelf ook runderen, zo’n 120 tot 200 per jaar. Zo weten we 100 procent wat voor vlees we hebben. We gebruiken alleen vrouwelijke runderen, die hebben fijner vlees. We mesten niet zozeer voor de groei alswel voor de kwaliteit: we zijn tegen groeibevorderaars, ook tegen legale. En we geven nooit gemanipuleerd voer. Eigen varkens hebben we niet, maar we hebben wel een mester die uitsluitend voor ons werkt.

„Hoe de toekomst van het bedrijf eruit ziet? We groeien nog elk jaar. We hebben klanten uit het hele land, van Maastricht tot de Veluwe, onder wie zestig bakkers uit Noord-Brabant die bij ons gehakt kopen voor het beroemde Brabantse worstebrood. Verder leveren we aan zorginstellingen, cafetaria’s en aan La Place. We willen op een gezonde manier doorgroeien.

„Aan export doen we niet. We willen onze aandacht bij het dier houden.”

    • Friederike de Raat