Zomer vanuit de lucht: steden verlaten, stranden en Biddinghuizen overvol

Drukte op de Nederlandse stranden. Foto screenshot NOS

Het is volop zomer dit weekend. En dat zullen we weten ook. Het wordt morgen zelfs wellicht zo warm dat bijna (waarschijnlijk net niet helemaal) in Limburg een hitterecord wordt gevestigd. Dat zou een temperatuur van 38,6 graden betekenen. Dus spoedt iedereen zich dezer dagen naar het water.

Dat is goed te zien vanuit een helikopter. De NOS vloog daarmee over Nederland en filmde van bovenaf de lege steden en verlaten villawijken, en de juist overvolle stranden en een afgeladen festivalterrein in Biddinghuizen: Lowlands.

Of het echt de warmste dag ooit gaat worden in Nederland, blijft echter nog even de vraag. Het is eerlijk gezegd zelfs niet helemaal zeker of het wel de warmste dag van deze eeuw wordt. Dat record staat op 37,8 graden. Gemeten in 2003. Zeker is wel dat de temperatuur daar morgen bijzonder dicht bij in de buurt komt. Dus wie morgen over Nederland vliegt, zal zonder twijfel eenzelfde beeld zien als vandaag: op naar de zee, de meren en de rivieren!

Zomerleegte, en zomerdrukte:

Beelden uit Tilburg, een van de plekken waar het met 34 graden extreem warm is:

Op Lowlands geniet men van de zon en de zomer:

    • Niels Posthumus