Zeer groot natuurbrandgevaar in Noordoost-Brabant

Bron: natuurbrandgevaar.nl

In het noordoosten van Noord-Brabant is het gevaar voor bosbranden zaterdagavond zeer groot. In het gebied is nu code rood van kracht. Dat meldt natuurbrandgevaar.nl, een website van de gezamenlijke veiligheidregio’s.

Eerder was voor die regio nog code geel afgegeven, wat staat voor een verhoogd gevaar op natuurbranden. Code rood wordt afgegeven bij extreme droogte in een natuurgebied. Een woordvoerder van de brandweer zegt tegen persbureau Novum:

“In het noordoosten van Brabant, in de Drunense duinen, is sprake van zeer snelle verdroging. Omdat de temperatuur blijft oplopen, is uit voorzorg code rood van kracht.”

Voor het korps in het noorden van Noord-Brabant houdt die code in dat bij een melding met vier voertuigen wordt uitgerukt.

In het noorden van de provincie Brabant ontstonden vanavond twee kleine branden, in natuurgebieden bij Rosmalen en op de Vughtse heide. Die branden waren snel onder controle, meldt de woordvoerder. Ook verderop in de provincie bij Waalre, woedde zaterdagavond korte tijd brand in een natuurgebied.

Ook in andere delen van het land wordt gewaarschuwd voor natuurbranden. In het noorden van Limburg en de provincie Utrecht is een verhoogde kans op natuurbranden. Daar geldt code geel. In Drenthe, Overijssel en een deel van Gelderland is code groen van kracht, dat een klein gevaar op natuurbrand inhoudt.

    • Niels Posthumus