Ze kwam een beetje leunen, Dora

Wat wilde u worden toen u jong was? Kandidaat-Kamerleden vertellen over hun droombaan. Elke campagnedag een foto.

beeld Merlijn Doomernik

„Op de basisschool was ik ’s ochtends anderhalf uur met de dieren bezig. Mijn ouders hadden een kroeg, dus die sliepen nog. Ik liep in het donker met de hond, lag voor de kachel met de poes. Van dieren gaat heel veel rust uit – dat zie ik niet, dat vóél ik. Daar word ik ook rustig van. We hadden kippen, konijnen en gróte honden, hè. Ierse wolfshonden, mini-ijsberen. Ik ben niet bang voor dieren, dat voelen ze.

„Als puber zag ik vrachtwagens met veetransporten langskomen, vol verminkte en bloedende varkens. Daar werd ik zo onpasselijk van. Toen wilde ik dierenarts worden.

„Nu heb ik een beroep waarmee ik heel erg met mijn hoofd werk. Meer met m’n handen zou ik heerlijk vinden. Dan blijf je niet doordenken, doormalen. Maar voor ik stop met de politiek ben ik wel eind vijftig. Mezelf dan nog omscholen tot dierenarts... Nee. Dat haal je er dan niet meer uit.

„In het begin vond ik het wel wat groot, die koe. Maar Dora was heel lief. Toen we door de wei liepen was ze erg onrustig, maar ze bleek een volleerd fotomodel. Ze draaide naar de camera en kwam een beetje tegen me aanleunen, met haar neus zo. Heel gezellig.”

    • Freek Staps