Vuelta vanavond van start met Alberto Contador - een korte vooruitblik

Spanish cyclist Alberto Contador, prepares his bicycle before to training session, in Pamplona, northern Spain, Friday Aug. 17, 2012. Tomorrow Spain Vuelta Cycling will be start with special stopwatch stage around of the city. (AP Photo/Alvaro Barrientos) Alberto Contador checkt zijn fiets voor een training gisteren in Pamplona. Foto AP / Alvaro Barrientos

Vanavond gaat de derde en laatste grote wielerronde van het jaar van start. De Ronde van Spanje (Vuelta) begint met een ploegentijdrit in Pamplona. Vervolgens gaan de renners al snel de bergen in. Alberto Contador is de grote favoriet voor de eindzege: de rode trui. Een korte vooruitblik.

De directie van de Ronde van Spanje heeft ervoor gekozen om ook het etappeschema van de drie weken durende Vuelta dit jaar maar weer eens te verrijken met een ploegentijdrit. Deze eerste rit voert over 16,2 kilometer stadparcours dwars door Pamplona. De start is vanavond om 19.00 uur.

Interessant parcours voor klimmers Gesink en Mollema

Daarna gaat het op dag drie meteen al de bergen in. Opvallend is dat praktisch alle etappes verreden worden in het bergachtige noorden van Spanje. Pas de laatste drie dagen zakken de renners van Valladolid richting Madrid, de meest zuidelijke aankomstplaats.

In totaal zijn er onder de 21 ritten maar liefst acht bergetappes. Elf ritten zijn overwegend vlak. En dan is er nog de ploegentijdrit van vanavond en een individuele tijdrit over 39,4 kilometer.

Niet zo gek dus dat er veel van de Nederlandse klimmers Bauke Mollema en Robert Gesink (beide Rabobank) wordt verwacht. Het parcours lijkt hen op het lijf geschreven. Al is de route wel degelijk heel anders dan vorig jaar, toen Mollema vierde werd in het eindklassement. Beide renners zullen echter gebrand zijn hun teleurstellende Tour de France weg te spoelen inde Spaanse bergen.

Interessant is ook dat de Nederlander Thomas Dekker (Garmin-Barracuda) vanavond in de Vuelta zal starten. Na zijn tweejarige schorsing, van 2009 tot 2011, is de Ronde van Spanje de eerste grote rond waaraan hij weer deelneemt sinds de Tour de France van 2008.

Contador over de Vuelta die vanavond van start gaat:

Contador de favoriet, Froome zijn belangrijkste uitdager

De grote favoriet voor de eindoverwinning is de Spanjaard Contador. Hij deed niet mee in de Ronde van Frankrijk vanwege een dopingschorsing. Maar die zit er weer op, en dus is hij in de Vuelta weer van de partij.

Een poll op de website Wielerflits.nl laat zien dat zo’n tweederde van de mensen die daaraan deelnam verwacht dat Contador de Rode trui om zijn schouders zal hebben over drie weken in Madrid.

Zijn belangrijkste uitdager lijkt Christopher Froome. Die tweede werd in de afgelopen Tour de France. Froome moest toen alleen ploeggenoot Bradley Wiggins voor zich dulden. Wiggins laat na de Ronde van Frankrijk en de Olympische Spelen in eigen land de Vuelta echter even aan zich voorbij gaan.

    • Niels Posthumus