Veel beter met pruik

Typeurs Owen Schumacher en Paul Groot als zangduo Nick & Simon
Typeurs Owen Schumacher en Paul Groot als zangduo Nick & Simon

Koefnoen Ned.1, 21.40-22.30 uur

Als het NOS Journaal een restyling kan ondergaan, kan Koefnoen dat ook. Dus als Sacha de Boer en Rob Trip tegenwoordig met afgemeten pasjes een ingewikkeld parcours over de studiovloer volgen, doen Paul Groot en Owen Schumacher het ook. Zo banen ze zich voortaan „wandelend, swipend, scrollend en pinchend” een weg door de actualiteit, aldus de AVRO.

Die nieuwe vormgeving illustreert hun trendgevoeligheid, en verlost hen bovendien van de ietwat ongemakkelijke presentatie van het vorige seizoen. Omdat al vaker was gesuggereerd dat ze nu maar eens „als zichzelf” in beeld moesten komen, waagden Groot en Schumacher het erop. Ze stonden in een decortje met studiopubliek en maakten snelle grapjes over de actualiteit, gelardeerd met de filmpjes die al eerder waren gemaakt.

Dat werkte niet. De grapjes waren vaak flets en geforceerd, en staken schamel af tegen de brille van veel filmpjes. Groot en Schumacher hadden terecht zo lang geaarzeld om af en toe hun vermommingen af te leggen. Hun ware verschijning kon niet op tegen hun typeringen – in tegenstelling tot grote voorgangers Kees van Kooten en Wim de Bie.

Koefnoen begint vanavond zijn elfde seizoen met een extra lange aflevering die een combinatie van oud en nieuw belooft: scènes uit vorige seizoenen die over vakantie gingen, en nieuwe scènes over het nieuws van de week. Vanaf volgende zaterdag is het allemaal weer nieuw, wat – gezien de aanstaande verkiezingen – goed uitkomt. Volgens de Koefnoen-mannen was CDA-buitenbeen Ad Koppejan vorig seizoen pijnlijk getroffen door de wijze waarop hij werd gepersifleerd. Hopelijk volgen er nog veel meer gedupeerden.