Vakantie afgelopen? Tijd voor een nieuwe functie!

Het out-of-officeseizoen is begonnen. Wat doen bedrijven in de zomer? In de laatste aflevering van deze zomerserie: wat te doen met de onvermijdelijke dip na de vakantie? „Laat je out-of-office reply wat langer aanstaan.”

Moe, gebrek aan concentratie, snel geprikkeld en neerslachtig.

Ben je net na de vakantie weer aan het werk en heb je last van bovenstaande symptomen? Grote kans dat je te maken hebt met het Post-Holiday Syndrome (PHS). Onderzoekers aan de universiteit van Grenada waarschuwden vijf jaar geleden voor de psychische schade die het terugkeren naar de werkvloer na een vakantie kan veroorzaken. Zelfs in het land waar de zon altijd schijnt, zou ruim eenderde van de werknemer in de leeftijd tussen 25 en 40 jaar oud last hebben van deze stresssymptomen.

Om te voorkomen dat je in aanraking komt met het PHS, gaven de onderzoekers tips. Neem bijvoorbeeld geen lange zomervakantie, maar verspreid vrije dagen over verschillende periodes. Kom bovendien niet terug van een reis op de avond voor je weer begint, maar wen rustig weer aan het werkritme.

Allemaal leuk en aardig, maar wat als je nu wel dat vakantiegevoel wilt vasthouden? Kan dat überhaupt? Dat is de vraag, zegt arbeidspsychologe Jessica de Bloom (zie kader). Het vakantiegevoel is binnen de eerste werkweek alweer over. Hoe kun je dan wel zorgen dat stress die je tijdens de vrije periode bent kwijtgeraakt, ook definitief wegblijft?

„Het belangrijkste is dat je jezelf niet meteen op het werk stort. Doe de dag na je vakantie alle mailtjes weg”, zegt Marianne Krikken, trainer stressbestendigheid bij Schouten en Nelissen. „De belangrijkste berichten komen toch nog wel een keer.” Mocht dat wat te radicaal zijn, dan kun je ook je out-of-office reply wat langer laten aanstaan. „Een dag of drie. Zorg dat je met een lege agenda kunt beginnen. Draag dus ook van tevoren zaken over, anders word je na de vakantie meteen geconfronteerd met klussen die er nog liggen.”

Tijdens zo’n vrije periode hebben mensen afstand genomen van hun werk. „Ze maken een balans op: hoe is het gesteld met mijn kennis en vaardigheden, gezondheid, mentale conditie en de balans werk-privé? Welke ambitie heb ik?”, zegt arbo-adviseur Judith van Amersfoort van Arbo Unie. „Je ziet dat na de vakantie een piek in het aantal medewerkers dat van baan wisselt. Nu met de economische crisis zijn mensen minder veranderingsbereid, maar vinden er wel veel interne verschuivingen plaats.”

Het is daarom voor een werkgever aan te raden een gesprek in te plannen na de vakantie, zegt Van Amersfoort. „Vraag werknemers: wat wil je nog aan opleiding doen, ben je tevreden over je loopbaan? In september/oktober neemt het aantal aanvragen tot een consult bij ons toe. Mensen hadden na de vakantie allerlei ideeën, maar er blijkt niets veranderd. Dat voorkom je door ambities en mogelijkheden in balans te brengen. ”

Jorg Leijten

    • Jorg Leijten