Vader: 'Kleinzoon staat al klaar'

Zo’n vijfendertig jaar geleden begon Jos Havermans een slachterij annex slagerij in het Noord-Brabantse dorp Wagenberg. Al negen keer werd hij kampioen met zijn gehakt voor Brabants worstebrood.

Jos Havermans (59) runt samen met zijn zoon Roy een slachterij annex slagerij: slachterij Jos en Roy Havermans. Jos maakt de worsten.

„Ik was worstmaker in een grootwinkelbedrijf, totdat ik eind jaren zeventig werd ontslagen omdat die tak werd afgestoten. Toen ben ik voor mezelf begonnen. Dat was niet zo’n grote overgang, want ik deed naast mijn baan al werk voor mezelf. Huisslachtingen enzo. Dat heb ik toen uitgebreid. Iedereen verklaarde me voor gek, want er was een slachthuis in de buurt en ik moest natuurlijk aardig wat investeren in een eigen zaak. Toch heb ik het gedaan. Toen mijn bedrijf gereed was, ging het slachthuis dicht.

„We zitten met vier familieleden in het bedrijf: mijn vrouw en schoondochter doen de administratie en de boekhouding, mijn zoon houdt zich bezig met de slachterij. Ik ben er altijd van uitgegaan dat mijn zoon in de zaak zou komen. Hij is klantgericht en heeft gevoel voor kwaliteit. Zelf run ik de worstenmakerij. Verder ben ik het gezicht in de winkel en maak ik samen met het personeel het vlees klaar dat naar de klanten gaat. We maken allerlei soorten worst: van leverworst tot bloedworst. We zijn nu voor de negende keer kampioen van Noord-Brabant met gehakt voor Brabants worstebrood. Daar ben ik zeer trots op.

„Elke vrijdag is de winkel bij ons bedrijf open. Daar verkopen we allerlei soorten vlees. Gekookt spek loopt hier heel hard.

„Van de crisis hebben we geen last. Mensen blijven zoeken naar goed vlees. Onze producten gaan niet via de tussenhandel, dus ligt de prijs lager.

„De kleinkinderen zijn nu in de leeftijd tussen 6 en 10 jaar, maar ik zie nu al dat er een opvolger tussen zit: mijn kleinzoon van 7. In de vakantie wil hij altijd meehelpen, komt uit zichzelf vroeg uit zijn bed, jaagt de varkens naar binnen en is ook bij het slachten. Hij heeft echt talent voor het vak, dat zie je.”

Zoon: ‘Altijd slachter willen worden’

Roy Havermans (31) is samen met zijn vader Jos directeur van slachterij en slagerij Jos en Roy Havermans in Wagenberg. Roy houdt zich bezig met het slachten.

„Ik wist al mijn hele leven dat ik in de zaak wilde. Sinds ik de slagersopleiding heb afgerond, werk ik fulltime in het bedrijf. En daarvoor werkte ik hier ook al. Als kind deed ik klusjes als varkens optakelen, op mijn dertiende kocht ik onder het toeziend oog van mijn oom al koeien op de veemarkt in Den Bosch en vanaf mijn zestiende ben ik slachter. Ik heb dat nooit een eng beroep gevonden. Per jaar slachten we circa 500 koeien en 5.000 varkens. Dieren op een goede manier verwerken, dat is echt een vak.

„Ik ga de boeren langs en doe de inkoop van de varkens en de runderen. We kopen jonge dieren en mesten die hier op het bedrijf. We hebben 10 hectare grond, zodat de koeien vrij kunnen rondlopen. We fokken zelf ook runderen, zo’n 120 tot 200 per jaar. Zo weten we 100 procent wat voor vlees we hebben. We gebruiken alleen vrouwelijke runderen, die hebben fijner vlees. We mesten niet zozeer voor de groei alswel voor de kwaliteit: we zijn tegen groeibevorderaars, ook tegen legale. En we geven nooit gemanipuleerd voer. Eigen varkens hebben we niet, maar we hebben wel een mester die uitsluitend voor ons werkt.

„Hoe de toekomst van het bedrijf eruit ziet? We groeien nog elk jaar. We hebben klanten uit het hele land, van Maastricht tot de Veluwe, onder wie zestig bakkers uit Noord-Brabant die bij ons gehakt kopen voor het beroemde Brabantse worstebrood. Verder leveren we aan zorginstellingen, cafetaria’s en aan La Place. We willen op een gezonde manier doorgroeien.

„Aan export doen we niet. We willen onze aandacht bij het dier houden.”

    • Friederike de Raat