Uitgelicht zondag

Film

Rio Bravo (Howard Hawks, 1959, VS). Beroemde western met John Wayne, werd door regisseur Hawks gemaakt als antwoord op High Noon, door sheriff Wayne nu wel hulp te laten krijgen nadat hij de broer van een rijke man gevangen heeft gezet wegens moord. Nou ja, hulp: hij moet het doen met een kreupele, (Walter Brennan) een groentje (Ricky Nelson) en een dronkelap (Dean Martin).Eén, 13.55-16.10u.

Dances with Wolves (Kevin Costner, 1990, VS). Ecologisch indianenepos van en met Kevin Costner. De zevenvoudige Oscar-winnaar smaakt als een ouderwets romantische, grootse western, al staat de held nu aan de goede kant: die van de Sioux-indianen, wier cultuur gedetailleerd werd gereconstrueerd. Hun Lakota-taal wordt hier ondertiteld. Toch kwam ook hier weer kritiek op: werden ze niet wat geromantiseerd? En waren ze opnieuw niet een projectie van de blanke ecologische wens om ook één te zijn met de natuur? Oordeel zelf.RTL7, 20.00-00.30u.

The Pink Panther (Blake Edwards, 1963, VS/GB). Keuzefilm van Zomergast Ben Verwaayen. Doldwaze komedie met hoog slapstickgehalte, de eerste uit een lange reeks, waarin de toen nog relatief onbekende Peter Sellers voor het eerst was te zien als de immer blunderende inspecteur Clouseau. Hij jaagt in Zwitserland op The Phantom, de dief (David Niven) die de zwaarbeveiligde, peperdure Pink Panther-diamant stal. De heerlijke muziek, inclusief het aanstekelijke Pink Panther-thema, werd geschreven door Henry Mancini, vaste componist van de regisseur. Met Claudia Cardinale, Robert Wagner en Capucine. Ned.2, 23.20-00.50u.

Informatief

Hebreo. TV-documentaire over leven en muziek van Salamone Rossi, een 17e-eeuwse Joodse componist die in het getto van Mantua in Noord-Italië woonde. Rossi had een prominente status aan het hof van de Gonzaga’s en mocht zich als enige, zonder joden-insigne buiten het getto begeven. Zijn Liederen van Salomo waren een vernieuwend hoogtepunt in de joodse muziekgeschiedenis. Ned.2, 17.10-18.00u.

Terra X: Superbauten - Schloss Neuschwanstein. Gewone stervelingen zouden nimmer toegang krijgen tot zijn droompaleis, had Ludwig II van Beieren verordonneerd: de blik van het volk zou het gebouw – de geromantiseerde versie van een middeleeuwse ridderburcht – ontwijden, bezoedelen. Het liep anders: nog tijdens de bouw van ‘Neue Burg Hohenschwangau’ verdronk de koning onder verdachte omstandigheden in een meer. Zes weken na zijn dood (in 1886) werd het praalslot met zijn uitzinnige inrichting geopend voor bezoekers. Het was in die tijd een wonder van technisch vernuft, met centrale verwarming, een telefooninstallatie, toiletspoeling en etensliften. ZDF, 19.30-20.15u.

Amusement

Lowlands. Evenals gisteren vandaag opnieuw op twee publieke radiozenders en een televisiezender aandacht voor Lowlands. De publieke omroep besteedt vanaf vrijdag vijftig uur zendtijd aan het jaarlijkse festival.3FM, 15.06-01.00u, Radio 6, 20.02-04.00u; Ned.3, 23.25-01.25u.

Dynamo: magician impossible. Britse illusionist die op fraaie locaties werkt en beroemdheden bij zijn acts betrekt. Vanavond goochelt hij onder de ogen van voetballer Rio Ferdinand en voormalig lid van de Pussycat Dolls Kimberly Wyatt. Discovery Channel, 22.00-23.00u.