Uitgelicht zaterdag

Film

Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (Steven Spielberg, 2008, VS). Vierde film van Spielberg over de avontuurlijke archeoloog (Harrison Ford, toen 65) speelt in de jaren vijftig en draait om het terugvinden van een kristallen schedel in het Amazonegebied. De bad guy is een vrouw: de Russische maffe geleerde Irina Spalko (Cate Blanchett met een verrukkelijk Russisch accent). Een ambachtelijke blockbuster. BBC 1, 19.25-21.20u.

Alibi (Johan Nijenhuis, 2008, NL). Vette komedie, vlot en ordi vanaf de eerste seconden. Amsterdam is een fijne frisse stad waar de zon altijd schijnt en opgeruimde jongens en meisjes door de schoongepoetste straten fietsen. Twee jongens organiseren een alibicentrale waar zij smoesjes en excuses verzorgen. Als het erop aankomt, horen mensen liever een leugen dan de waarheid. Toch? Dit motto leidt natuurlijk tot een web van leugens en complicaties, waarin de bijrollen van Achmed Akkabi en Georgina Verbaan leuker zijn dan de hoofdrollen.Ned.3, 20.00-21.30u.

Chocolat (Lasse Hallström, 2000, GB/VS). Behaagzieke, pseudo-Europees-kunstzinnige fabel speelt in een Frans bergdorpje in de late jaren vijftig van de vorige eeuw. Juliette Binoche ontregelt er als alleenstaande moeder de boel door een chocolaterie te openen. Ook met Judi Dench, Lena Olin, Johnny Depp. Eén, 21.10-23.10u.

La teta i la luna (Bigas Luna, 1994, E/F). Tete is een jongen van tien jaar. Hij is ontzettend jaloers op zijn broertje die nog een baby is en het alleenrecht heeft op zijn moeders tepels. Daarop gaat hij te rade bij de maan en vraagt of hij ook geen tiet kan krijgen. Zijn gebeden worden verhoord met de komst van Estrellita, een ontzettend mooie Franse danseres. Hij wil haar hart veroveren. Film won goud voor Beste Scenario op het filmfestival in Venetië. Canvas, 23.00-00.30u.

Informatief

Wir bleiben bestehen! Eerste aflevering van vijfdelige serie over de geschiedenis van de oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika in de periode tussen de aankomst van de eerste Europese kolonisten (aan boord van de Mayflower, in 1620) tot aan de bezetting van Wounded Knee in 1973. Arte, 20.15-21.30u.

Booze Britain. Documentaireserie waarin de gevolgen worden getoond van het wekelijkse mateloze zuipen door sommige jongeren in het Verenigd Koninkrijk. Compleet met verlies aan decorum, gewelddadig gedrag en de reactie daarop van de politie, plus de inzet van ambulances om buiten bewustzijn geraakte lavelozen af te voeren.Veronica, 00.15-01.15u.

Amusement

Prinsengrachtconcert. Een inmiddels traditioneel hoogtepunt in de klassiekemuziekzomer. Op een voor hotel Pulitzer afgemeerd ponton vanavond optredens van het Calefax Rietkwartet, pianist Joseph Breinl, contrabassist Rick Stotijn en mezzosopraan Christianne Stotijn.Ned.2, 21.20-22.30u.

The Borgias: Death, on a pale horse. De koning van Frankrijk valt Italië binnen. Kardinaal Della Rovere is ontzet over het geweld en de vernielingen. Hij krijgt permissie om met de Florentijnen te onderhandelen over vrede – tot ontzetting van de paus, die daarop contact opneemt met de Spaanse gezant. Ursula wil nog steeds in het klooster; Juan doet het nog steeds met de vrouw van zijn broer en de minnares van de paus brengt een bezoek aan Lucrezia Borgia dat haar verontrust. Met Jeremy Irons als de paus en Lotte Verbeek als zijn minnares. Ned.2, 23,05-00.00u.