Twee mannen mogelijk jaren onterecht vast op Bonaire

Foto AP / David J. Phillip

Op Bonaire hebben twee mannen mogelijk jarenlang onterecht vastgezeten door een gerechtelijke dwaling in een moordzaak. De twee mannen werden veroordeeld tot 8 en 24 jaar cel. Een van hen is inmiddels op vrije voeten. Advocaat Geert-Jan Knoops zegt op Radio 1 aanwijzingen te hebben dat er fouten zijn gemaakt in de zaak.

Beide verdachten zouden een alibi hebben gehad. Eén van hen zou tijdens de moord achter zijn computer hebben gezeten, de ander was op dat moment bezig met smokkel in de gevangenis waar diens broer vastzat, zegt Knoops.

‘NFI leverde half werk bij onderzoeken computer verdachte’

Het Nederlands Forensisch Instituut leverde volgens Knoops half werk in de zaak. De computer van de ene verdachte zou niet goed zijn onderzocht:

“De verdachte heeft ingelogd op de computer met een persoonlijk wachtwoord. De computer is destijds niet volledig onderzocht.”

Gisteren beslist het hof van justitie over een herzieningsverzoek in de zaak. “Dat leidt tot een heropening, hopen wij. Dat verdient deze zaak”, zegt Knoops.

De twee mannen uit Bonaire van 26 en 34 jaar zijn veroordeeld voor de moord op twee broers in 2005, aldus persbureau Novum.

    • Pim van den Dool