Twee jaar strafkolonie Pussy Riot

Oud-schaker Garry Kasparov, een sympathisant van Pussy Riot, werd vrijdag gearresteerd. Later werd hij vrijgelaten.
Oud-schaker Garry Kasparov, een sympathisant van Pussy Riot, werd vrijdag gearresteerd. Later werd hij vrijgelaten. Foto AFP

Drie leden van het Russische punkcollectief Pussy Riot zijn vrijdag veroordeeld tot twee jaar strafkolonie, een jaar minder dan de drie jaar celstraf die was geëist.

Nadezjda Tolokonnikova (22), Maria Aljochina (24) en Jekaterina Samoetsevitsj (30) stonden terecht omdat ze in februari voor de iconenwand van de grootste kathedraal van Rusland waren gesprongen, daar hadden gedanst en een lied hadden gezongen met als titel: Heilige Maagd, verjaag Poetin.

Amnesty International noemt het vonnis een „ernstige klap voor de vrijheid van meningsuiting in Rusland”. De VS en de EU bekritiseerden de straf als „buitensporig”.

Nabij de rechtbank in Moskou werd hard opgetreden tegen de honderden sympathisanten die zich daar gisteren hadden verzameld. Een vijftigtal mensen werd gearresteerd, onder hen oppositieleider Sergei Udaltsov en schaker Garry Kasparov.

Rechter Marina Syrova acht Pussy Riot schuldig aan heiligschennis, godslastering en het schenden van kerkelijke regels. Een van de redenen waarom de leden „echte straf” moeten krijgen, is „om anderen te waarschuwen”, zei de rechter. Ze baseerde haar oordeel onder meer op verklaringen van negen getuigen, die aanwezig waren in de kathedraal toen het punkcollectief het podium beklom. Zij werden vorige maand bij het begin van het proces uitgebreid ondervraagd.

Zo heeft misdienaar Pavel Zjelezov verklaard dat sprake was geweest van een parodie op een kerkdienst en van het gebruiken van heilige woorden in een blasfemische context. Hij zei „tot in het diepst van mijn ziel te zijn gekwetst”.

Aangeklaagde Maria Aljochina bood hem vorige maand meerdere keren haar verontschuldigingen aan. Ze vroeg aan hem of hij haar kon vergeven. Zjelezov kreeg van zijn advocaat het antwoord toegefluisterd: „Njet.”

Ook Sergej Beloglazov, werknemer van het beveiligingsbedrijf dat de kathedraal bewaakt, voelde zich gedupeerd. Hij had als militair in Afghanistan gediend en was daar nooit gewond geraakt: God had hem beschermd. Maar nu zat hij al twee maanden thuis als gevolg van het trauma dat hij had opgelopen door het optreden van „de meisjes”.

Vrijdagavond, anderhalf uur na het uitspreken van het vonnis, bracht de Russisch-orthodoxe kerk een verklaring uit, waarin de ‘regerende macht’ wordt gevraagd de vrouwen vergiffenis te schenken ondanks hun ernstige zonde. De leden van Pussy Riot zijn afhankelijk geworden van de eventuele barmhartigheid van het Kremlin.