Tropisch warm

Zuidelijke winden voeren hete lucht uit Spanje naar Nederland. Vandaag en morgen wordt het vrijwel overal tropisch warm, met temperaturen van 30 tot 36 graden in het zuidoosten. Ook op de stranden wordt het tropisch warm. Vanmiddag draait de zuidoostenwind aan zee tijdelijk naar zuidwest en wordt het op de stranden een graadje minder warm. De luchtvochtigheid blijft landinwaarts beperkt, rond 40 procent, in de kuststreek rond 50 procent.

Verder is er veel zon. De UV-index blijft hoog, 6: met een onbeschermde huid kan men na 15 tot 25 minuten al verbranden.

Vanavond en vannacht blijft de warmte hangen. In steden komt het kwik niet onder de 20 graden.

Ook morgen wordt in eerste instantie met oostenwinden warme lucht aangevoerd tot op de stranden, waar het kwik oploopt tot 30 graden. In de loop van de middag draait de wind aan zee naar noord en wordt het op de stranden iets minder warm. In het zuidoosten van het land kan het nog iets warmer worden dan vandaag. Bovendien voelt het met een toenemende luchtvochtigheid nog wat warmer aan dan de thermometer aangeeft.

Na het weekeinde verdwijnen de tropische temperaturen, maar blijft het landinwaarts zomers warm met kans op een enkele onweersbui. In de tweede helft van de week wordt het koeler.