Syrië ontkent geruchten dat vice-president het land is ontvlucht

Vice-president Al-Shara eind juli bij een begrafenis van slachtoffers van een bomaanslag in Damascus. Foto Reuters via Syrisch staatspersbureau SANA

Het Syrische regime heeft vanochtend ontkend dat vice-president Farouq al-Shara overwogen heeft het land te verlaten. Syrië reageert daarmee op geruchten dat de vice-president het regime de rug heeft toegekeerd en gearriveerd is in buurland Jordanië.

De Saoedische tv-zender Al Arabiya berichtte gisteren op basis van bronnen rond de Syrische oppositie dat Al-Shara samen met twee andere hoge functionarissen in Jordanië was gearriveerd. Hij zou de afgelopen dagen al vermist zijn geweest. Het regime bereidde volgens de oppositiebronnen een verklaring voor waarin de oppositie verantwoordelijk zou worden gesteld voor het vermoorden van Al-Shara.

Van dat verhaal bleek vanochtend weinig te kloppen. Op de Syrische staatstelevisie werd een verklaring van Al-Shara voorgelezen, waarin benadrukt werd dat de vice-president er nooit over had gedacht om het land te verlaten. Om te benadrukken dat Al-Shara nog gewoon zijn werk doet, meldde de verklaring dat de vice-president de benoeming van de Algerijnse diplomaat Lakhdar Brahimi als speciale VN-gezant voor Syrië verwelkomt.

Als vicepresident Al-Shara het regime van Assad daadwerkelijk de rug had toegekeerd, was dat opnieuw een zware slag geweest voor de president. De nu 74-jarige Al-Shara was minister van Binnenlandse Zaken tot hij door Assad in 2006 tot vice-president werd benoemd.

Geruchten over Al-Shara komen na defectie Syrische premier

De afgelopen maanden zijn er geregeld functionarissen van het Syrische regime overgelopen naar de oppositie. Het meest recente en belangrijkste voorbeeld is de defectie van premier Riyad Hijab, nog geen twee maanden nadat hij door Assad was benoemd. Hijab zei in een verklaring het “moordende en terroristische regime” van Assad de rug toe te keren en zich aan te sluiten bij “de revolutie van vrijheid en waardigheid”.

Hijab zei afgelopen week dat het regime van Assad spoedig ten val zal komen. De overgelopen premier brengt op dit moment een bezoek aan Qatar, een van de Arabische landen die nauw samenwerkt met de Syrische rebellen.

    • Pim van den Dool