Stevig, gezond en modieus

Fotografe Cindy Heijnen reist door Nederland op zoek naar kleine en grote winnaars en het belang van winnen vandaag de dag.

Rabobankconsultant Iris Nieuwenhuis won de titel Miss Plussize Fashion 2012, de mooiste plussize vrouw van Nederland.

„De prijs houdt vooral in dat ik mezelf een jaar lang miss mag noemen. Verder krijg je een kroon, sjerp, kleding en kledingcheques. De wedstrijd is niet bedoeld tegen de size-zero cultuur of om overgewicht te promoten. Wel wil hij een draagvlak creëren voor grotere maten en tonen dat je met een maatje meer gezond en modieus kunt zijn. Dit is de eerste keer dat ik deelneem aan een missverkiezing. Ik voel dat ik één van die vrouwen ben die echt gelukkig zijn met zichzelf. Ik vind het prima als mensen mij als ‘stevig’ omschrijven, dat ben ik ook, maar het definieert mij niet als persoon: ik heb een lieve familie en vrienden, doe leuke dingen en heb een goede baan. Ik hoopte natuurlijk dat ik zou winnen, maar ik wilde vooral een punt overbrengen: als jij uitstraalt dat je goed in je vel zit, komt dat over bij de mensen. De wedstrijd wordt georganiseerd door Marlon Sebel van de Grote Maten Beurs in Eindhoven. Er waren twaalf kandidates, er was een castingdag, we kregen catwalktraining, een fotoshoot en er waren juryinterviews. Ik ben van plan om volgend schooljaar als ervaringsdeskundige jongeren te helpen met zelfacceptatie, met de stress om te voldoen aan ‘de norm’, zowel op studiegebied als qua uiterlijk. Deze prijs is daarbij een extra argument, als miss word je serieus genomen.”

    • Iris Nieuwenhuis