‘Stapels lijken gevonden bij Damascus’ - regime Syrië en VS blij met Brahimi

(FILES) A May 27, 2012 file photo shows Algeria's former foreign minister Lakhdar Brahimi speaking during a joint press conference with former US president Jimmy Carter following a meeting with Sudanese President Omar al-Bashir in Khartoum. The 78-year-old former Algerian foreign minister, who was a UN envoy in Afghanistan after the September 11, 2001 attacks, and in Iraq after the 2003 invasion, is being brought out of retirement again. Brahimi takes over as UN-Arab League envoy for Syria after UN peace envoy Kofi Annan, his former boss at the United Nations, resigned.AFP PHOTO /ASHRAF SHAZLY Lakhdar Brahimi. Foto AFP / Ashraf Shazly

In een voorstad van Damascus zijn vandaag veertig opgestapelde lijken gevonden. Dat hebben activisten van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten en de Lokale Coördinatiecomités gezegd tegen persbureau AP. Het toont nog maar eens hoe moeilijk de taak van de nieuwe bemiddelaar Lakhdar Brahimi zal worden.

De lichamen lagen op straat in Al-Tal, dat het regeringsleger eerder deze week pas na zware gevechten met rebellen weer in handen kreeg. Alle veertig slachtoffers zijn aan schotwonden bezweken, maar wie zij zijn en hoe ze de dood vonden is volgens het Observatorium onduidelijk.

Syrische regeringstroepen hebben vandaag opnieuw stellingen van de rebellen in heel het land bestookt. Behalve in enkele voorsteden van de hoofdstad Damascus voerde het leger ook luchtaanvallen en artilleriebeschietingen uit op de noordelijke stad Azaz, in de zuidelijke provincie Daraa, de oostelijke provincie Deir el-Zour en in de omgeving van Aleppo. In Deir el-Zour zijn daarbij volgens activisten vijftien mensen omgekomen.

In de zuidelijke buitenwijken van buurland Libanon zijn opnieuw vijf Syriërs ontvoerd. Libanese overheidsmedewerkers vermoeden dat de ontvoeringen het werk zijn van de sjiitische al-Mikdad-clan. De machtige clan is uit op vergelding voor de recente ontvoering van een clangenoot door Syrische rebellen.

Syrië, VS en China blij met nieuwe bemiddelaar Brahimi

Bemiddelaar Brahimi heeft de buitengewoon lastige opdracht een weg te vinden uit de huidige geweldsspiraal. Hoe hij dat precies wil doen is nog niet bekend, maar zijn benoeming is door het Syrische regime in ieder geval met instemming begroet.

Gisteren accepteerde de door de wol geverfde Algerijnse diplomaat Brahimi het stokje van Kofi Annan, die het op 31 augustus voor gezien houdt als gezant van de Verenigde Naties en de Arabische Liga. Het Syrische regime liet weten dat het “Brahimi steunt in zijn eis eensgezinde steun van de Veiligheidsraad te ontvangen.”

Ook de Amerikaanse, Russische en de Chinese regeringen hebben hun tevredenheid over de benoeming van Brahimi uitgesproken. Brahimi zelf zei “te beseffen dat het een uiterst ingewikkelde en moeilijke opdracht is.” Hij sprak de hoop uit dat militair ingrijpen niet nodig blijkt, en zei dat praten over gewapende interventie grenst aan het verzaken van de diplomatieke weg.

Brahimi staat volgens velen voor een onmogelijke taak:

    • Niels Posthumus