Schippers tegen lokale overheden: stop met financieren profclubs

Archieffoto minister Schippers tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Gemeenten en provincies moeten geen geld meer steken in profclubs. Dat zei minister Schippers van Sport vannochtend in Tros Kamerbreed. In het radioprogramma ging ze in op de miljoenenstrop waarmee Utrecht wordt geconfronteerd na een mislukte deal om FC Utrecht te redden.

De Telegraaf schrijft vandaag dat Utrecht met een strop van bijna veertien miljoen euro kan achterblijven. De gemeente verstrekte in 2003 een lening aan FC Utrecht, maar dat geld werd in een ingenieuze constructie via bouwbedrijf Midreth overgemaakt. Midreth is failliet en het onderpand voor de lening is onvoldoende.

Schippers denkt dat voetbalclubs helemaal geen financiële steun van de overheid nodig hebben:

“De rijksoverheid geeft niks aan voetbal. Het zou goed zijn als gemeenten dat ook niet meer doen. Als er nou een sport is die de eigen broek kan ophouden dan is het wel voetbal.”

Utrecht zoekt nog uit hoe groot financiële strop precies is

De precieze hoogte van de strop voor de gemeente Utrecht wordt nog onderzocht. De Telegraaf noemt een bedrag van 13,8 miljoen euro, maar dat kon de gemeente tegenover persbureau Novum niet bevestigen. “Er is nog een team van specialisten aan het kijken hoe groot het risico precies is”, aldus een woordvoerder.

Tegenover slechts de helft van de lening stonden zekerheden in de vorm van (delen van) het stadion. Uit stukken zou nu blijken dat de gemeente serieus rekening houdt met een tegenvaller voor de schatkist van 13,8 miljoen euro.

Bij het faillesement van Midreth werd al duidelijk dat de gemeente een probleem had. De gemeenteraad is voor de zomer vertrouwelijk ingelicht over de kwestie. Het college komt volgende week bijeen. Dan zal er opnieuw over de kwestie worden gesproken.

    • Pim van den Dool