Rebellen overvallen Egyptisch konvooi in Sinaï - vier gewonden

Rebellen hebben vandaag in de Sinaï een konvooi van de Egyptische veiligheidstroepen aangevallen. Vier politieagenten raakten gewond. De agenten hadden vanochtend twee verdachten van hun bed gelicht en waren op de terugweg. De Sinaï is de laatste weken een bron van hevige onrust.

De rebellen vuurden met een raketwerper op de kolonne, die over de kustweg tussen El-Arish en de grensplaats Rafah reed, liet een anonieme legerbron weten aan persbureau AP. De regeringstroepen beantwoordden het vuur onmiddellijk, maar de aanvallers wisten te ontkomen.

Bijna twee weken geleden werd een controlepost van het leger in de Sinaï aangevallen. Daarbij kwamen zestien Egyptische militairen om het leven. Volgens het Egyptische leger was de aanval het werk van radicaal-islamitische strijders uit de Sinaï.

Het leger begon daarop een offensief in het onherbergzame gebied. Sinds de val van president Hosni Mubarak is er een machtsvacuüm ontstaan, waar allerlei extremistische moslimgroeperingen dankbaar gebruik van hebben gemaakt.

De aanslag van twee weken geleden vormde voor president Mohammed Morsi aanleiding om legerleider en minister van Defensie Mohammed Hussein Tantawi met onmiddellijk pensioen te sturen en daarmee de relatie tussen zijn Moslimbroederschap en het machtige Egyptische leger op de spits te drijven.

Sinaï jarenlang verwaarloosd

NRC-redacteur Carolien Roelants schreef enige tijd terug al over de situatie in de Sinaï:

De Sinaï is jarenlang verwaarloosd door de regering in Kairo en dat heeft criminaliteit – met name drugshandel en mensensmokkel – en extremisme in de hand gewerkt. De Sinaï is ook het gebied waar in 2004 en 2005 bloedige aanslagen werden gepleegd op toeristenhotels en waar de afgelopen jaren regelmatig de gaspijpleiding naar Israël werd opgeblazen tot zij eerder dit jaar door Kairo werd gesloten. In de onrustige periode na de val van president Mubarak in februari vorig jaar is de Sinaï verder aan zijn lot overgelaten.

Om verderop in haar artikel van 8 augustus, vlak na de aanslag op de Egyptische legerpost, daar nog aan toe te voegen:

De onveiligheid wordt volgens Egyptische waarnemers in de hand gewerkt door de beperkingen van het vredesverdrag met Israël van 1979. Daaronder mag het Egyptische leger 25.000 militairen legeren in gebied A en B, het westen en midden van de Sinaï, maar is gebied C, langs de grens met Israël, gedemilitariseerd. Daar zijn alleen politiemannen gestationeerd, die vaak slechter zijn bewapend dan de lokale Bedoeïenen.

Egypte probeert momenteel met man en macht enige orde in het gebied te herstellen.

    • Niels Posthumus