PvdA pleit opnieuw voor legalisering softdrugs en wil speciale Wietwet

Wietplantage opgerold in Eindhoven. Foto NRC / Rien Zilvold

De PvdA pleit voor legalisering van de teelt, verkoop en handel in softdrugs. De partij wil een Wietwet invoeren waarin de regulering wordt geregeld. De wietpas kan volgens Tweede Kamerlid Lea Bouwmeester overboord en coffeeshop moeten worden vervangen door legale wietwinkels die btw en accijns afdragen.

Bouwmeester presenteert vanmiddag in Maastricht een plan voor hervorming van de softdrugssector, meldt persbureau Novum vanochtend. De partij is al langer voorstander van regulering. Volgens de PvdA werkt het huidige gedoogbeleid criminaliteit in de hand en heeft de invoering van de wietpas gezorgd voor meer overlast door (door)verkoop op straat.

In een toelichting op haar plan tegenover persbureau Novum zegt Bouwmeester:

“De praktijk toont dat de behoefte aan wiet bestaat en dat die niet verdwijnt door wiet geheel te verbieden. Beter is het om de sector aan streng toezicht te onderwerpen.”

Wietwet regelt teelt en eisen aan softdrugs

De PvdA wil wiet en hasj gelijkstellen aan tabak en alcohol. Op die manier moet er controle zijn over de kwaliteit en kan de overheid er via accijnzen aan verdienen. In de Wietwet komt ook te staan hoe de teelt moet worden geregeld. Daarnaast wordt een maximumpercentage van de werkzame stof THC ingesteld.

De beoogde wietwinkels van de PvdA zijn toegankelijk voor iedereen die boven de 18 is, dus ook voor buitenlanders. Nu worden die in het zuiden van het land geweerd, omdat de wietpas daar al verder uitgerold is en zijn geen pas kunnen aanvragen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit moet toezicht houden op de winkels.

    • Pim van den Dool