Nu moet Brahimi Syrië gaan redden

De Algerijnse topdiplomaat Lakhdar Brahimi (78) wordt de nieuwe bemiddelaar namens de Verenigde Naties en de Arabische Liga voor Syrië. Vrijdagavond werd zijn benoeming als opvolger van de eind van de maand vertrekkende gezant Kofi Annan officieel bevestigd in New York.

Voormalig VN-chef Kofi Annan kondigde eerder deze maand aan zijn opdracht terug te geven uit frustratie over de aanhoudende diepe verdeeldheid binnen de Veiligheidsraad tussen Rusland en China enerzijds en de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk anderzijds. Door de diplomatieke blokkade kon geen enkele vooruitgang worden geboekt bij de pogingen de strijdende partijen in Syrië om de tafel te krijgen.

Juist gisteren zijn de ongewapende militaire waarnemers van de VN begonnen met terugtrekking uit Syrië omdat het geweld niet afneemt en de Syrische regering niet is gestopt met de inzet van zware wapens. Volgens de Veiligheidsraad is verlenging van de vredesmissie onder deze omstandigheden uitgesloten.

De afgelopen week deed de naam van Brahimi al de ronde als opvolger van Annan. Brahimi zou pas willen instemmen met een benoeming indien hij de duidelijke steun van de voltallige Veiligheidsraad achter zich heeft, om de kansen van slagen niet bij voorbaat tot nihil te reduceren. Een woordvoerder van secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon zei gisteren dat Brahimi nu formeel heeft toegezegd. Het was evenwel niet onmiddellijk duidelijk welk signaal de Veiligheidsraad hem heeft gegeven waardoor hij kansen ziet op succes, net zomin als bekend is hoe zijn opdracht er precies uit ziet.

Diplomaten zeiden dat Brahimi volgende week in New York overleg zal voeren met secretaris-generaal Ban Ki-moon en waarschijnlijk met diplomaten van de Veiligheidsraad. Hij zou dan voorstellen voor een nieuwe aanpak van het conflict presenteren. Brahimi, oud- minister van Buitenlandse Zaken van Algerije, heeft brede ervaring als bemiddelaar in uiteenlopende crises, ook eerder als gezant van de Verenigde Naties. (Reuters, AP)