Noord-Koreaanse leider tegen leger: wees klaar voor ‘heilige oorlog’

De Noord-Koreaanse strijdkrachten moeten “waakzaam” zijn tijdens nieuwe militaire oefeningen van Zuid-Korea en de VS, die aanstaande maandag beginnen. Dat zei de Noord-Koreaanse leider Kim-Jong un vandaag, die daaraan toevoegde dat het leger klaar moet zijn voor het voeren van een “heilige oorlog”.

De Noord-Koreaanse leider Kim-Jong un vandaag tijdens zijn bezoek aan de strijdkrachten. Foto AFP via Noord-Koreaans staatspersbureau KNCA

De Noord-Koreaanse strijdkrachten moeten “waakzaam” zijn tijdens nieuwe militaire oefeningen van Zuid-Korea en de VS, die aanstaande maandag beginnen. Dat zei de Noord-Koreaanse leider Kim-Jong un vandaag, die daaraan toevoegde dat het leger klaar moet zijn voor het voeren van een “heilige oorlog”.

Kim-Jong un bracht vanochtend een bezoek aan het eiland Mu, waar de Noord-Koreaanse troepen in 2010 verwikkeld raakten in een vuurgevecht met het Zuid-Koreaanse leger. Noord-Korea beschoot toen het Zuid-Koreaanse eiland Yeonpeyong, nadat Zuid-Korea militaire oefeningen in het grensgebied met Noord-Korea had gehouden.

De VS en Zuid-Korea kondigden deze week aan vanaf morgen te beginnen met een reeks militaire oefeningen voor de kust van Zuid-Korea. Voor Noord-Korea is dat aanleiding om alert te zijn, meent Kim-Jong un. Hij riep het Noord-Koreaanse leger vandaag op “een dodelijke slag” uit te delen aan “de vijand” als de Noord-Koreaanse soevereiniteit tijdens de oefeningen wordt geschonden, aldus het Noord-Koreaanse staatspersbureau KNCA.

VN-commissie houdt oefeningen VS en Zuid-Korea in de gaten

De militaire oefeningen van de Amerikanen en Zuid-Koreanen zullen vanaf maandag geobserveerd worden door de Neutral Nations Supervisory Commission, een organisatie van de VN die in 1953 werd opgericht om toe te zien op handhaving van de de wapenstilstand tussen beide landen. In de commissie zitten afgevaardigden van onder meer China, een belangrijke bondgenoot van Noord-Korea, en het diplomatiek neutrale Zwitserland.

De Noord-Koreaanse aanval met artillerie op Yeongpyeong in november 2010 was de eerste rechtstreekse aanval die Noord-Korea op Zuid-Korea uitvoerde sinds de Koreaanse oorlog in 1953. Bij de aanval kwamen twee Zuid-Koreaanse soldaten en twee burgers om het leven. Yeongpyeong ligt vlakbij de maritieme grens tussen Noord- en Zuid-Korea.

    • Pim van den Dool