Nieuwsoverzicht

Groningen

Ruim honderd claims bij NAM na aardbeving

Groningen. De Nederlandse Aardolie Maatschappij heeft naar eigen zeggen tot vrijdagmiddag 115 schademeldingen ontvangen na de aardbeving van donderdag in de provincie Groningen. De aardbeving houdt zeer waarschijnlijk verband met de aardgaswinning. Burgers met schade na een beving kunnen sinds 2003 een schadevergoeding vragen aan de NAM. De beving had volgens het KNMI een kracht van 3,4 op de schaal van Richter. Burgemeester Rodenboog (CDA) van Loppersum, het epicentrum, vindt dat inwoners hogere vergoedingen moeten krijgen dan in het verleden. (Novum)

Biermarkt

‘Heineken verhoogt bod op belang in APB’

Rotterdam. Heineken heeft zijn bod op het 40-procentsbelang in de Aziatische branchegenoot APB met 6 procent verhoogd tot 53 Singaporese dollar per aandeel. Dat meldde Reuters vrijdag, Heineken bezit al 42 procent van APB en bood in juli 50 dollar per aandeel op de 40 procent in handen van Frasier & Neave. Dat komt neer op 3,3 miljard euro. Begin deze maand deed het Thaise Kindest Place een tegenbod van 55 dollar op een veel kleiner belang. (NRC)

PPR

Oud-Tweede Kamerlid Leo Jansen overleden

Rotterdam. Oud-Tweede Kamerlid Leo Jansen (78) van de voormalig Politieke Partij Radikalen (PPR) is donderdag in Woerden overleden. Jansen begon zijn politieke carrière bij de KVP. In 1972 stapte hij over naar de PPR (sinds 1990 GroenLinks). Jansen zat bijna 10 jaar in de Kamer voor de PPR. Daarna was hij onder andere hoogleraar Duurzame Technologie aan de TU Delft. (NRC)