Mukhrani

Bij Georgische kaastaart adviseert

Harold Hamersma Georgisch wit.

De wijnen komen uit het Oosten. Van Hongaarse wijnen kijken we al een tijdje niet meer op. En inmiddels heeft ook Slovenië de weg naar het Westen gevonden. Vooral met wit van lokale held furmint, vaak aangevuld met internationaal befaamde druiven als sauvignon blanc en pinot grigio. Probeer Puklavec & Friends, onder diverse labels in verschillende supermarkten te koop voor zo’n vijf euro. Uitstekende wijnen voor wie minder hout, minder alcohol en minder ‘vol’ wil drinken. Ook in Roemenië is dit verlanglijstje doorgekomen. Daar mag een en ander zelfs ook minder kosten. Voor 3,50 euro voert HEMA een knisperende pinot grigio: Dreambird.

En dan is daar Bulgarije. Met dank aan fondsen van de Europese Unie schuift ook dat land het internationale wijntoneel op. De export groeit, vooral dankzij Brazilië en het Verre Oosten. In Nederland blijft het aanbod vooralsnog beperkt tot een verdwaald flesje. Begin 2010 bezocht ik in Bulgarije een hypermoderne wijnfabriek waarvan pas de helft van de capaciteit werd benut. „Do the Dutch like Chardonnay and rosé?”, informeerde de eigenaar. Vanwege zijn twee lijfwachten die er uitzagen zoals Oost-Europese bodyguards eruit horen te zien, heb ik maar ‘ja’ gezegd.

En hoe zit het met Georgië, waar de Thuiskok zo van geporteerd is? Er is wel degelijk Georgische wijn. Alleen staat die niet bij de buurtsuper in het schap. Zoals het wit van de rkatsiteli, een druif die gewoonlijk dient als basismateriaal voor de lokale sterke drank. Maar Château Mukhrani maakte er in 2009 een dartelende wijn van, krokant, vol vrolijkheid en fraîcheur. Blieft Georgische kaastaart, om maar iets te noemen. En bij de kip met pruimensaus drinken we Telavi Kondoli 2007. De importeur waarschuwde: „Laat je schoonvader dit rood van de saperavidruif blind proeven en hij zal aarzelen tussen linker- en de rechteroever van de Garonne in Bordeaux.” Nu zal dat lastig worden met mijn schoonvader, want die is al tien jaar dood. Bovendien aarzelde hij maar over één ding: neem ik nog een biertje of ga ik naar bed?

Château Mukhrani 2009 11,95 euroTelavi Kondoli 2007 12,75 euro www.anderewijn.nl