'Maatregel niet te keren'

Het is „uitgesloten” dat de langstudeerboete voor 1 september kan worden afgeschaft. Daarvoor is namelijk een wetswijziging nodig en die kan niet voor die datum worden doorgevoerd. Dat schrijft staatssecretaris Halbe Zijlstra (Onderwijs, VVD) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Hij reageert op het verzoek van de Kamer om de langstudeerboete niet per 1 september in te voeren. Voor de afschaffing van de maatregel ontstond deze week een meerderheid, toen ook het CDA zich tegen de boete keerde.

Zijlstra wijst erop dat de hoogte van de boete, 3.000 euro voor een student die meer dan een jaar met zijn opleiding uitloopt, voor komend collegejaar wettelijk is vastgelegd. Voor afschaffing of verlaging tot nul euro is een wetswijziging nodig. Die moet langs de ministerraad, de Raad van State, de Tweede Kamer en de Eerste Kamer. Dit kan niet binnen twee weken, aldus Zijlstra.

Hij schrijft verder dat hij geen dekking heeft voor de gederfde inkomsten (jaarlijks 370 miljoen euro) wanneer de boete wordt afgeschaft. De Kamer komt volgende week terug van reces om met Zijlstra te praten over de afschaffing van de boete.