Dit is een artikel uit het NRC-archief

Beeldende kunst

Koperschat gevonden in aangespoeld wrak op Terschelling

Archieffoto van de haven van West-Terschelling. Foto NRC / Maurice Boyer

In een aangespoeld wrak is eind juli op Terschelling een koperschat gevonden. In de resten van een vrachtschip uit de achttiende eeuw lagen koperen pannen, bossen koperen staven, potscherven en geglazuurde kralen. De vondst werd gedaan door een boswachter van Staatsbosbeheer.

Volgens Staatsbosbeheer, dat de vondst vanwege het broedseizoen van vogels vanochtend pas bekendmaakte, spoelen wel vaker wrakken aan op Terschelling. Het is wél bijzonder dat er nog een deel van de lading in het ruim lag.

Conservator Frans Schot van het gemeentelijk museum ’t Behouden Huys op Terschelling denkt dat het om een deel van een handelsschip gaat dat in de achttiende eeuw op weg was naar West-Indië. In die tijd werd veel koper uit Zweden gehaald, dus dat was mogelijk het vertrekpunt van het schip.

Enthousiasme over vondst bij instanties

De duizenden kralen in het schip werden destijds gebruikt als betaalmiddel, onder meer in de slavenhandel, schrijft persbureau Novum. Veel experts zijn momenteel op vakantie, maar verschillende instanties, zoals het Scheepvaartmuseum in Amsterdam en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed in Amersfoort zijn heel enthousiast over de vondst.

Een 53-jarige boswachter uit Nijverdal en zijn vrouw vonden het wrak ‘s avonds tijdens een week als vrijwillige vogelwacht op het Waddeneiland. Het schip is voorzichtig met een shovel aan land gesleept, waarna de schat is geborgen en toegevoegd aan de collectie van ’t Behouden Huys.