Hoe houd je het koel in een tropisch weekend?

Chill-Its: handdoekje van synthetisch materiaal waarop vocht snel verdampt.
Chill-Its: handdoekje van synthetisch materiaal waarop vocht snel verdampt.

Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft vrijdag het Nationaal Hitteplan gelanceerd. Bij popfestival Lowlands mogen voor het eerst plastic flesjes water het terrein op en worden airco’s geplaatst in de grootste tenten. En in veel verpleeghuizen geldt het hitteprotocol. Want het wordt tropisch warm dit weekend. Weeronline.nl verwacht zaterdag en zondag gemiddeld 31,5 graden, met pieken in het zuiden tot 34.

Het RIVM geeft beproefde adviezen: voldoende drinken, luchtige kleding dragen en zorgen voor mensen die bij hitte extra kwetsbaar zijn. Maar er zijn ook vernuftige gadgets voor de persoonlijke temperatuurbeheersing.

Ventilatoren, zoals de iPhone ventilator of de Solar Pet met een fan in de klep. Koele kleren, zoals het sportvest dat in water wordt gedompeld en daarna geleidelijk de frisse waterdamp afscheidt. Populair bij topsporters; de gouden hockeyvrouwen en voormalig Tour-winnaar Contador trainen erin. Of kleding met koelelementen of ijswatercirculatie. Meer voor hulpverleners of Formule 1-coureurs.

Voor in bed zijn er oplegmatrassen, koel door het koude water dat er doorheen stroomt. Wel kan het motortje de slaap verstoren: het produceert 45 decibel geluid.