High tea – de hoogste ooit – voor Britse winkelier

Typische transfers of bonje in de boardroom, gesuikerde bonussen of verbroken beloftes? De nieuwe firma is erbij – elke zaterdag.

Het was niet alleen een happy and glorious zomer voor de 65 Britse sporters die voor hun thuispubliek een Olympische medaille wisten te veroveren – waarvan 29 gouden. De echte hoofdprijs in Groot-Brittannië viel in het gehucht Haverhill, even ten noordoosten van Londen.

Daar wonnen Adrian en Gillian Bayford vorige week een cheque van 190 miljoen euro, in euro's de hoogste jackpot die ooit werd uitgekeerd in de pan-Europese loterij EuroMillions. Het echtpaar – zij is verpleegster, hij drijft een muziekwinkel – zullen er rechtstreeks een notering mee krijgen de Britse rijkenlijst van The Sunday Times. Omgerekend komen ze met 148 miljoen pond zo’n beetje binnen op de vijfhonderdste plaats, tussen bekende sterren als Mick Jagger, Tom Jones en Jamie Oliver en zakenlieden als Simon Borrows (investeringsmaatschappij 3i) en het echtpaar Eastwood (van gokkantoor Eastwoods).

Kom daar maar eens om in Nederland. Ten eerste worden de grote prijzenwinnaars van de Staatsloterij nooit bekend gemaakt en ten tweede zijn de prijzen hier een stuk lager. De hoogste jackpot ooit van de Staatsloterij viel eind vorig jaar in Breda en bedroeg 30 miljoen euro. De ‘kanjers’ in de commerciële concurrent Postcodeloterij lopen voor dit jaar op tot 48 miljoen euro. Maar ja, die moet je delen met je buren. En – tweede nadeel – je krijgt blije BN’ers aan de deur als Winston Gerschtanowitz.

De nieuwe Britse miljonairs bleven nuchter onder hun vergaarde miljoenen. Adrian Bayford wil zijn winkel gewoon open blijven houden. Zijn zesjarige dochtertje vroeg zich na het vallen van de prijs af of er nu genoeg geld was voor een kopje thee in Domino’s Pizza.

    • Philip de Witt Wijnen