GroenLinks doet onderzoek naar raadslid R’dam

GroenLinks stelt een onderzoek in naar de integriteit van het Rotterdamse raadslid Judith Bokhove. Hangende het onderzoek treedt zij terug als raadslid.

De politica heeft volgens de partij te laat melding gemaakt van een belangrijke nevenfunctie. Zij is sinds begin dit jaar volgens berichtgeving in Het Financieele Dagblad via twee besloten vennootschappen formeel bestuurder annex algemeen directeur van het energiebedrijf Greenchoice. Dit bedrijf, waar klanten groene stroom en gas kunnen inkopen, is eerder dit jaar in opspraak geraakt. Twee ex-directeuren kregen een boete opgelegd van 450.000 euro. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) verweet hun dat het bedrijf nagelaten heeft voor miljoenen terug te betalen aan overgestapte klanten. Het bedrijf kreeg eerder een boete van 7,2 miljoen euro opgelegd. De malversaties vonden plaats tussen 2005 en 2011. Bokhove werd bestuurder nadat haar partner Michiel Rexwinkel moest terugtreden.

Energiebedrijf Eneco heeft een belang van 30 procent in het bedrijf. Tussen Eneco en de voormalige directeuren is onmin ontstaan. Bokhove zegt in Het Financieele Dagblad dat „Eneco de macht probeert te grijpen bij Greenchoice. Dat wil ik niet. Greenchoice is ons familiebedrijf, van mij, mijn man en mijn kinderen. Greenchoice moet onafhankelijk blijven.” Inmiddels loopt er een juridische procedure. De gemeente Rotterdam is grootaandeelhouder van Eneco. Bokhove controleert als raadslid de gemeente. Van belangenverstrengeling is volgens haar geen sprake. Zij zegt dat ze in juli, vier maanden nadat ze bestuurder werd, bij de griffie in Rotterdam melding heeft gemaakt van de nevenfunctie.

GroenLinks-voorzitter Heleen Weening stelt in een schriftelijke reactie dat Bokhove „te laat haar nevenfunctie meldde als bestuurder van de Rexwinkel BV, gelieerd aan energiebedrijf Greenchoice. Integriteit is een kernwaarde van GroenLinks, daar kan geen twijfel over bestaan.” Bokhove was gisteravond niet bereikbaar voor commentaar.