Groen Philip de Roo

Wij mensen hebben de plicht om de ecologische balans op aarde te herstellen. We moeten niet langer onszelf op de eerste plaats zetten. De aarde verdient deze plek. We hebben haar nu eenmaal te leen. Dit proces beïnvloeden kunnen we alleen zelf doen, bijvoorbeeld door de btw op vleesproducten te verhogen. Vlees eten moet niet meer vanzelfsprekend zijn, vanwege de hoge belasting voor de aarde.

Stel discards – visvangsten die overboord worden gegooid, vaak vanwege financiële redenen – strafbaar. Werk mee aan internationale programma’s om deze discards uit te bannen. Laten we regelen dat elk huishouden in Nederland een grijze, groene, blauwe en oranje afvalcontainer heeft – ook in de grote steden, waar gescheiden afval nog een zorgenkindje is.

Nederland zou juist een btw-vrij land moeten worden wat betreft de aanschaf van duurzame energiebronnen, zoals zonnepanelen. Duitsland loopt hier al ver in voor. Daar zie je overal zonnecellen op daken. Het aandeel duurzame energie is in Duitsland 17 procent, tegen 9 procent in Nederland. Nederland kan innoveren. Als klein landje kunnen we onze lijnen kort houden en sneller naar een duurzame samenleving komen.

Nederland zou er goed aan doen duurzaamheid hoger op de agenda te zetten. De politiek zou een voorbeeld moeten nemen aan de vele jongereninitiatieven. Dit zou beter zijn voor de aarde én een enorme boost geven aan de economie.

Philip de Roo is poolreiziger, motivatiespreker en duurzaam ideoloog.