Gemeente wil niet langer betalen voor beveiliging ex-vrouw Dutroux

De ex-vrouw van pedofiel en moordenaar Marc Dutroux, Michelle Martin, in de rechtbank van Arlon in mei vorig jaar. Foto AFP

De burgemeester van Namen wil niet langer betalen voor de beveiliging van het klooster waar de ex-vrouw van Marc Dutroux zich na haar vrijlating wil terugtrekken. Volgens de Belgische krant Het Laatste Nieuws eist burgemeester Maxime Prévot dat de federale politie de beveiliging overneemt.

Het politiekorps van Namen zou al weken overuren draaien om het klooster van Malonne te beschermen tegen vandalen en brandstichters. Die zouden het op het klooster hebben voorzien sinds bekend werd dat het Michelle Martin, die is veroordeeld voor medeplichtigheid aan de misdaden van haar echtgenoot, na haar vrijlating wil opnemen.

Ook het in goede banen leiden van de vele protestacties tegen Martins verhuizing naar Malonne trekt een zware wissel op de plaatselijke politie, schrijft persbureau Novum. Volgens Prévot is Namen al voor 42.000 euro op kosten gejaagd.

Martin komt vrij, maar mag niet in buurt slachtoffers komen

De 52-jarige Martin werd in 2004 tot dertig jaar cel veroordeeld. Ze kwam in aanmerking voor vrijlating omdat ze al sinds 1996 vastzit. Dutroux zelf zit een levenslange celstraf uit voor de ontvoering en verkrachting van zes meisjes en de moord op An Marchal en Eefje Lambrecks.

De rechtbank bepaalde dinsdag dat Martin vrij mag komen onder voorwaarde dat ze zich niet zou terugtrekken in de provincies Limburg en Luik. Dat zou te dicht bij de locatie zijn waar Dutroux zijn slachtoffers maakte. Het Belgische openbaar ministerie is in beroep gegaan tegen het besluit tot vervroegde vrijlating.

Lees meer over Michelle Martin in ons achtergrondartikel van internetredacteur Lex Boon.

    • Pim van den Dool