Fopdompteur op vmbo

Docent Hoefnagels blijkt te mooi om waar te zijn: hij is niet echt leraar.
Docent Hoefnagels blijkt te mooi om waar te zijn: hij is niet echt leraar.

Hoefnagels Nederland 2, 18.40-19.10 uur

Peter Hoefnagels, de docent Nederlands die centraal staat in de nieuwe NTR-serie Hoefnagels, heeft een ‘lastige’ klas. „Ik ben niet alleen maar leraar, ik ben ook een coach”, vertelt Hoefnagels. „Ik ben ook af en toe oom agent. En dan ben ik weer de entertainer. Maar dan ben ik weer de crisismanager, en dan weer de adviseur.” En dompteur, zou je eraan kunnen toevoegen.

Mooi om te zien is hoe Hoefnagels omgaat met de weerbarstige en vaak botsende karakters van de leerlingen. Het levert leuke televisie op als Hoefnagels het door de leerlingen veelbeluisterde liedje Fuck a bitch met de klas gaat vertalen en verfraaien: „Bedrijf de liefde met een hond, deel het vrouwelijke geslacht”. De leerlingen: „Iieewjl!”

Docenten hebben een slecht imago, het onderwijsvak wordt steeds minder populair en het docentenkorps vergrijst. De NTR kiest een goed moment voor een serie waarin een bevlogen docent toont hoe leuk lesgeven is. Hoefnagels: „Ik heb nooit een dag dat ik geen zin heb in leerlingen. Als je dat uitstraalt, krijg je dat terug. Dan hebben de leerlingen ook zin in jou.”

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. En dat is het ook, de documentaire is nep. Marco van Es, de acteur die Hoefnagels speelt, heeft geen onderwijservaring, maar wel veel docenten gesproken. „Met Hoefnagels willen we discussie oproepen. We merkten dat docenten hun werkwijze niet delen. Die cultuur willen we openbreken.” Is het daarvoor nodig om de kijker te misleiden? Van Es, verbaasd: „Volgens ons is het duidelijk dat het deels geacteerd is. Dat ligt besloten in het woord ‘docudrama’.”

    • Marcella Veldthuis