eten, slapen, naar buiten

Waar kun je lekker eten, slapen en buiten zijn? Deze week: Piloersemaborg.

Helemaal in het noorden van Nederland, nog boven de stad Groningen, ligt Piloersemaborg, het restaurant annex gastenverblijf van het echtpaar Hilda en Dick Soer.

Borg is afgeleid van burcht – het pand uit 1633 was niet alleen bedoeld als woonhuis, maar ook als bescherming tegen indringers; vandaar ook de slotgracht. De laatste ‘gewone’ bewoners waren het echtpaar Wierenga: hij een op de borg opgegroeide boer, zij een juriste uit Den Haag. Beiden overleden in 1991. Het kinderloze stel droeg de borg over aan een stichting. Het interieur, zo hadden ze laten vastleggen, moest zo veel mogelijk in stand worden gehouden. En dus is de statige zitkamer nog intact, staat mevrouws chique Hongaarse servies nog in de ruimte voor privédiners en ontbijt je aan een gezamenlijke tafel in haar ‘bibliotheek’. Het is of je logeert bij een oude, deftige tante.

Hilda en Dick Soer namen de uitbating van Piloersemaborg in 2005 over, aanvankelijk alleen als zalencentrum en hotel. Begin dit jaar doekten ze hun sterrestaurant Het Schathoes op (gevestigd op de borg Verhildersum, een half uur verderop) en verhuisden dat ook naar de Piloersemaborg, waar je nu dus kunt slapen én eten.

Eten

Dagen later hebben wij het thuis nog over het eten van Dick Soer: het op hooi gerookte lamsvlees! De zeekraaltempura die erop lag! Die combinatie van die perfect gebakken harder met tomaten! Dat hapje aardappelcrème in paddestoelen-maggisaus! De kaas! Zelden aten wij zo lekker: verfijnd en eerlijk tegelijk.

Soer kookt met spullen uit de streek, vaak zelfs uit eigen tuin: de bloemen van de Oost-Indische kers die in de salade zitten komt daar bijvoorbeeld vandaan, alsook de vlierbessen uit een van de sausjes. Het zevenblad en fluitekruid (ook in de salade) plukte hij „net voorbij de slotgracht”, de schapen die wij vanuit de eetzaal in de boomgaard zien staan, liggen over een paar weken op de borden; nu zijn ze nog net te jong.

Er is alleen keuze uit twee menu’s: een met vier gangen (49,50 euro), en een ander met zes (89,50 euro). Wij nemen het zesgangendiner, waar ook nog eens vier amuses en – bij de koffie – citroentaart en in chocolade, venkel en anijszaad gehulde schijfjes nieuwe aardappel bijkomen. Toch wordt het niet te veel of te zwaar. Wijn is eveneens inbegrepen. Met name de Riesling die bij de voorgerechten wordt geschonken is geweldig. „Die trekken we op vrije dagen zelf graag open”, zegt Dick Soer, die ook bedient.

Slapen

Piloersemaborg heeft vijf kamers; twee ‘bedsteekamers’ in het hoofdgebouw (105 euro voor twee) en drie ruime appartementen in de voormalige stallen (130 euro). Wij slapen in een van die laatste. De huiskamer is deels ingericht met spullen uit de erfenis Wierenga, en op de eettafel ligt een Perzisch tapijtje. Er is een eenvoudig keukentje en een net voldoende werkend tv’tje. In de slaapkamer staat een eenvoudige, maar comfortabele boxspring (lits-jumeaux), de badkamer heeft een ligbad en doucheschuim en shampoo van Kneipp. Het terrasje dat uitkijkt over de tuin is ideaal voor een aperitief. Bij het ontbijt is er zelfgebakken speltbrood, zelfgemaakte jam, streekkazen en fruit uit eigen boomgaard.

Naar buiten

Een klein stukje met de auto, en je bent in de stad Groningen of in natuurgebied Lauwersmeer. Wij opteren voor een fietstocht (fietsen zijn voorhanden bij Piloersemaborg) door het weidse, groene Groningse boerenlandschap en passeren onder meer een beeldschoon Romaans kerkje in Fransum, waaromheen enkele Wierenga’s liggen begraven, en het popperige wierdedorp Niehove. Als we de fietsen terugzetten in de schuur, zien we dat hoog in de deur een gat is gezaagd zodat de zwaluwen gemakkelijk naar binnen en buiten kunnen vliegen. Wat een heerlijke plek.

Sietse Veldstraweg 25, Den Ham (bij Aduard). 050 4031362. piloersema.nl

    • Milou van Rossum