deel je stem

Waarschijnlijk gaat u op 12 september stemmen. Maar waarop? Steeds meer mensen twijfelen over hun keuze. Je weet namelijk niet wat de partij van je keuze gaat doen ná 12 september. G500 komt met de oplossing: Nederlanders, verdeel uw stem en verbind u met elkaar om deze verkiezingen echt te doorbreken.

Waarom

is het tijd voor een politieke doorbraak?

Het is verkiezingstijd. Twintig partijen vallen elkaar daarom tot 12 september elke dag aan. Dit gebeurt tegenwoordig zelfs elke dag van het jaar. Elke dag zijn partijen bezig met overleven. De politiek is versplinterd en verdeeld. In zo’n politiek landschap valt nauwelijks tot eenheid te komen. Daarom zoeken partijen elke dag naar nieuwe punten die hen uniek maken, en kijken ze niet wat ze met elkaar kunnen bereiken. Tot 12 september hoor je als kiezer daarom allerlei ronkende volzinnen, breekpunten en beloftes. De kern: stem op mij, want dan krijg jij morgen een mooier Nederland dan als je op een ander stemt.

Wie terugblikt, ziet dat verkiezingsbeloftes nauwelijks iets waard zijn. Iets waarvoor maanden campagne is gevoerd, is enkele uren na de verkiezingen al onderhandelbaar of niet relevant. De volzinnen worden zinnen vol komma’s en vragen daarover worden beantwoord met dooddoeners. Iedereen moet immers water bij de wijn doen. Beloftes worden nauwelijks ingelost, omdat de politiek altijd wordt ingehaald door de dag van morgen die men vandaag niet heeft willen zien. De water in de wijn is overheersend geworden. De politiek nietsig. Niet omdat partijen teveel op elkaar lijken, maar omdat ze teveel willen verschillen. Dat kan alleen op kleine onderwerpen. De grote vragen van morgen zijn daardoor verwaarloosd en worden onvoldoende opgepakt. Daarvoor zijn immers te weinig partijen die met elkaar vandaag vragen willen stellen en samen morgen het antwoord willen geven.

Wat moet je ermee als kiezer? Niet voor niets stemmen 1,2 miljoen jonge mensen onder de veertig niet meer. Jij stemt op 12 september op één partij, of misschien ook wel niet. Want luisteren politici nog naar de kiezer? Na 12 september gaat jouw partij misschien iets doen waarmee jij het helemaal niet eens bent. Ze gaan formeren met een partij waar jij nooit op zou stemmen. Jij stemt niet zomaar op een partij. Je doet dat met een bedoeling, om iets op de kaart te zetten of iets op te lossen. Jij hebt geen invloed of dat ook gebeurt als kiezer. Dat moet veranderen!

Wat

is nodig voor een politieke doorbraak?

Sommige mensen willen strategisch stemmen. Maar in je eentje heeft dat weinig zin. Met een grote groep betrokken mensen wordt dat ineens een heel ander verhaal. Samen hebben we wel invloed en kunnen we meer. Op een coalitie stemmen bijvoorbeeld. Want deze verkiezingen draaien om de formatie: welke partijen samen de problemen willen oplossen. Geen enkele coalitie haalt al maanden een meerderheid in de peilingen. Maar jij, de kiezer kan dit doorbreken. Kies voor de verbinding en verdeel je stem over meerdere partijen met de Stembreker. Omdat je een meerderheid zoekt voor jouw idee over de toekomst.

Hoe kun je op meerdere partijen stemmen als je maar één stem hebt? Stel dat je je stem kunt opdelen in tien delen. Die delen zou je kunnen verdelen over maximaal vijf partijen. Zou dat niet de oplossing zijn voor het probleem?

Dat is precies wat de Stembreker doet. Op stembreker.nl verdeel je je stem over de partijen waarop jij zou willen stemmen. Wanneer je bijvoorbeeld de ideeën van D66 goed vindt, maar liever Rutte als premier zou willen, verdeel je je stem over deze twee partijen. Je kan verdelen tot een maximum van 5 partijen. Ook kan je ervoor kiezen om op een coalitie van partijen te stemmen. Op de website van de Stembreker worden 7 mogelijk levensvatbare coalities aangegeven volgens de huidige peilingen.

Hoe

creëer je de politieke doorbraak?

Op elk moment kun je je stem via je account bijwerken. Na belangrijke debatten, of nieuwsfeiten die jouw mening beïnvloeden. In de vroege ochtend van 12 september ontvang je een sms met een bindend stemadvies. Uiteindelijk kan je maar op één partij stemmen. Maar door alle ingevulde verdelingen op te tellen en te delen, vallen ze goed te verdelen in stemmen op één partij.

Het grootste voordeel aan het delen van je stem is dat dit eindelijk de gelegenheid biedt om je stem effectiever te laten zijn. Het maakt strategisch stemmen mogelijk. Daarbij zegt het op welke coalities Nederland zit te wachten. Dit is een duidelijker graadmeter dan de peilingen, waarin je alleen de zetels afleest. Terwijl stemmen in Nederland uiteindelijk draait om de formatie.

Rekenvoorbeeld

Zes mensen verdelen hun stem.

Persoon 1 stemt: 50% VVD, 50% CDA

Persoon 2 stemt: 20% CDA, 30% D66, 50% SP

Persoon 3 stemt: 20% VVD, 50% D66, 30% SP

Persoon 4 stemt: 30% CDA, 20% D66, 20% GL, 30% PvdD

Persoon 5 stemt: 80% GL, 20% SP

Persoon 6 stemt: 70% PvdD, 30% VVD

De Stembreker verrekent al deze voorkeuren en geeft op basis daarvan op 12 september de volgende stemadviezen:

Persoon 1 stemt: CDA

Persoon 2 stemt: SP

Persoon 3 stemt: VVD

Persoon 4 stemt: D66

Persoon 5 stemt: GL

Persoon 6 stemt: PvdD

Met grotere aantallen gebruikers wordt het delen van stemmen alleen maar makkelijker.

Het is tijd

voor een politieke doorbraak!

De kiezers kunnen samen duidelijk maken aan welke coalitie Nederland behoefte heeft. En het signaal afgeven dat politieke partijen samen moeten werken om de oplossingen van morgen mogelijk te maken. Via de stembreker wordt de kiezer de formateur die een meerderheid voor een coalitie mogelijk kan maken. Politici hoeven niet alleen stemmen te tellen, maar kunnen ook luisteren naar de stemmen van kiezers. Omdat de inhoudelijke en strategische motivatie achter de stem duidelijk wordt is een stabiel kabinet in zicht. Weg met de politieke verdeeldheid, welkom coalitiestem, tijd voor een doorbraak!