Daar is hij eindelijk officieel - eerste tropische dag is een feit

Foto Hollandse Hoogte / Roger Dohmen

Het heeft bijna een hele zomer geduurd, maar de eerste landelijke tropische dag van het jaar is dan toch een feit. De temperatuur steeg rond 14.45 uur vanmiddag in De Bilt tot boven de 30 graden, meldt weeronline.nl. In Limburg is het dan toe het warmst. Daar steeg het kwik al tot 34,4 graden.

Ook morgen wordt het naar verwachting erg warm, mogelijk zelfs warmer dan vandaag. Toch zit een landelijke hittegolf er niet in. Voor zo’n hittegolf moet het in De Bilt vijf dagen op rij warmer zijn dan 25 graden, waarvan drie dagen boven de dertig graden. De laatste landelijke hittegolf dateert uit 2006.

De hoge temperaturen kunnen ook tot problemen leiden. Zo gaf het RIVM gisteren al een waarschuwing af voor matige smog. Vooral kinderen, mensen met gevoelige luchtwegen en sporters in de buitenlucht moeten oppassen. Langdurige inspanning in de middag of avond wordt afgeraden.

Het Nationaal Ouderenfonds waarschuwde deze week ook voor de hoge temperaturen en gaf tips om hiermee om te gaan. Bij veel verpleegtehuizen is het hitteprotocol van kracht. In Nederland is het voor elke zorginstelling verplicht om zo’n protocol te hebben.

De NS liet gisteren weten langere treinen in te zetten naar de badplaatsen Hoek van Holland en Zandvoort.

Tropisch zomerweer in Nederland:

    • Niels Posthumus