‘CDA en PvdA slagen er niet in boodschap helder over te brengen’

Foto NRC / Maarten Hartman

CDA en PvdA en profileren zich niet op de juiste manier. Ondanks de nieuwe koers lukt het de van oudsher grote middenpartijen onvoldoende om hun boodschap over te brengen en kiezers te bereiken. Dat is de conclusie van 72 procent van de deelnemers van de ‘politieke insiders pool’ die NRC Handelsblad vandaag lanceert.

De insiders pool is opgemaakt uit 46 politieke experts onder wie verschillende oud-politici, voormalig spindoctors, communicatie-experts en wetenschappers. NRC Handelsblad publiceert de komende vier weken met regelmaat de ‘politieke insiders pool’ om tijdens het verkiezingsgeweld politieke ontwikkelingen en strategische keuzes in perspectief te plaatsen.

PvdA en CDA zouden “de tijdgeest” niet goed vertaan en zich “mijlenver” van hun achterban hebben vervreemd, vinden verschillende insiders. Ook is onvoldoende duidelijk waar de partijen voor staan. De kritiek op de PvdA is ondermeer dat de partij te veel tegen de SP aankruipt maar de socialisten tegelijkertijd ook aanvalt. Het CDA wordt onder meer verweten dat de partij “elke dag een ander standpunt inneemt” dan is afgesproken in het Lenteakkoord.

Van de lijsttrekkers van de grotere partijen achten de insiders de kans het grootst dat Jolande Sap uit de politiek verdwijnt. Ongeveer twee derde wijst de GroenLinks-lijsttrekker aan als het meest waarschijnlijke politieke slachtoffer van de verkiezingsuitslag. De insiders wijzen erop dat de GroenLinks-lijsttrekker weinig draagvlak heeft binnen haar partij, op een grote nederlaag afstevent en risico heeft genomen met het Lenteakkoord. “Als ze daar niet voor beloond wordt door de kiezer dan zal het lastig voor haar worden om aan te blijven”, licht een insider toe.

Lees vandaag in NRC Weekend meer over de politieke insiders pool (ook via onze digitale editie).