Buitenkijken

Thijs Wolzak fotografeert deze zomer wekelijks een bijzondere buitenruimte. Deze week een huifkar.

Santje Kramer photo: thijs wolzak amsterdam

Wat De huifkar in Waterland van Santje Kramer, schrijfster en programma- maakster. „Ik ben verknocht aan de stad, maar toch wilde ik heel graag iets hebben waar ik tot rust kan komen en kan werken. Het moest iets zijn wat ik kan befietsen. En toen kwam dit Pipo-hutje via Facebook voorbij. Het is van een kunstenares en haar gezin geweest, ze heeft het heel charming ingericht. Ik was meteen verkocht. Ik doe er precies een uur over om van mijn huis naar hier te fietsen. Je hoort hier alleen de vogels en de kikkers.”

Eten „Precies halverwege de route hiernaartoe is een geweldige pleisterplaats, Landmarkt in Amsterdam- Noord. Een supermarkt met streekproducten. Daar sla ik allerlei goddelijks in en, bij gebrek aan een ijskast, neem ik van die koelblokken en koeltassen mee. Even verderop op de route is er een melktap, 24 uur open. Geld in de machine, fles eronder en klaar. En dan kachel ik met volle fietstassen zo het waterland in. Een meter of dertig van mijn hutje heeft de boer van wie dit terrein is een sanitairblokje gebouwd waar je water kunt tappen. Primitief, maar uitermate goeiig.”

Buiten zijn „Er zijn mensen die me alleen op hakken kennen. Maar ik ben ook echt een buitenmens. Om het hutje ligt zeker 100 vierkante meter tuin, voornamelijk gras, maar ook planten, bloemen, onkruid en een pruimenboom. En op hakken kun je uitstekend tuinieren. Hier rondom lopen paarden in de wei. En Ian heeft een bootje waarmee we de slootjes op kunnen. Maar net zo vaak ga ik binnen zitten met mijn laptop. Dat ik blijkbaar helemaal hierheen moet om totale rust te vinden, vind ik wel melig van mezelf.”

Slapen „In de tuin kan ik zo een tentje opzetten. Of ik bouw de tafel binnen om tot bed. Dat voelt bijna hetzelfde, want de wanden van de huifkar zijn op sommige plekken zo dun dat je er zo doorheen prikt. Af en toe repareer ik iets. Het is net een spijkerbroek die je al dertig jaar verstelt.”

    • Thijs Wolzak