Bos verslaat Sagan in sprint in Veenendaal

Raborenner Theo Bos heeft vrijdag voor het tweede jaar op rij de Dutch Food Valley Classic gewonnen. In de massasprint in Veenendaal bleef hij na 197 kilometer de Slowaak Peter Sagan (Liquigas) en zijn Australische ploeggenoot Mark Renshaw voor.

Dat Bos (28) in een sprint Sagan (22) verslaat is opvallend. De jonge, talentvolle Sagan was dit jaar een van de smaakmakers in de Tour de France. Hij won drie etappes en veroverde de groene trui. Ook in zijn laatste twee etappekoersen voor de Tour grossierde de Slowaak in ritzeges: vijf in de Ronde van Californië en vier in de Ronde van Zwitserland.

Raboploegleider Nico Verhoeven was tevreden. „Sagan versla je niet zomaar”, zegt hij op de site van de Raboploeg. „Iedereen binnen het team heeft zijn taak uitstekend uitgevoerd en het ging volgens het boekje. En zeg nu zelf: een podium waarop Theo bovenaan staat en Sagan zich ook door Mark geflankeerd weet, dat is toch een heel mooi podium?”

Bos is de eerste renner sinds Steven de Jongh (in 2000 en 2001) die de Gelderse eendaagse koers – voorheen Veenendaal-Veenendaal geheten – twee jaar op rij wint. Bos is in vorm. Hij won anderhalve week geleden ook een etappe in de Eneco Tour. Zondag start hij in de Vattenfall Cyclassics in Hamburg, een koers voor sprinters.