Bierbecue

vindt een onverwoestbare barbecue.

Het barbecuen in restaurants neemt toe, vooral dankzij The Big Green Egg, het keramische grill-ei dat gemakkelijk de rol van oven op zich neemt. Ondanks dat blijft het indoorgrillen met vlammen in principe een hachelijke zaak, ik zou er in eigen keuken niet snel aan beginnen. Gelukkig is het loodzware groene ei ook een tevreden buitenslaper, in mijn tuin bivakkeert er al vier jaar een onder een zeiltje.

Het is meestal onvermijdelijk om een barbecue buiten te laten overnachten, al was het maar omdat het vuur vaak nog uren na de maaltijd blijft gloeien. En dat buitenslapen wil dan nog wel eens één of meer nachtjes voortduren.

Afgezien van opgemetselde houtovens en buitenfornuizen die bij slecht weer een garage ingereden worden, is de doorsnee barbecue helaas vaak niet goed bestand tegen het Hollandse weertype. Ook onverwoestbaar ogende grillorgels hebben vaak een achillespees in de vorm van een niet-roestvrij binnenwerk of een andere designdwaling waardoor je ze veel sneller dan verwacht van de tuin naar de stoeprand moet verhuizen.

Bijgevolg ga je steeds beter opletten bij de aankoop van een barbecue en in dat licht scoort de Beer-B-Que niet slecht. Een Hollandse ‘design’ barbecue in gelimiteerde oplage, gemaakt van een onverwoestbaar roestvrijstalen biervat.

Met een prijs van 299 euro, uit te breiden met een onderstel van 75 euro, zit de BRBQ in het hogere prijssegment, als je hem vergelijkt met het overige aanbod in metaal, al is daarvan het gros niet in rvs uitgevoerd zoals dit ex-biervat.

Net als The Big Green Egg heeft ook de BRBQ een thermometer in zijn buik, zodat je kunt zien wat er binnen gebeurt zonder dat je de klep open hoeft te doen. Geheel indachtig een oud Amerikaans gezegde: if you’re looking you’re not cooking.

www.brbq.com Zie op nrc.nl/koken hoe je kunt koken in een biervat..

    • Ronald Hoeben