ANWB verwacht lange strandfiles - opnieuw vakantiedrukte in Europa

Foto NRC / Thomas Bokeloh

De ANWB verwacht vandaag veel verkeersdrukte omdat mensen door het zomerse weer waarschijnlijk massaal richting de stranden gaan. Vanochtend was het op de wegen naar de kust al drukker dan normaal. Elders in Europa worden ook weer lange files verwacht door vertrekkend en terugkerend vakantieverkeer.

Rond negen uur vanochtend begon het eerste verkeer richting de Nederlandse stranden al op gang te komen, zegt een woordvoerder van de ANWB tegen nrc.nl. In totaal stond er begin van de ochtend zo’n dertig kilometer file, een “stuk meer” dan op een normale zaterdagochtend, aldus de woordvoerder. Naast de trek naar het strand zijn ook een aantal verkeersongelukken veroorzakers van de files.

Twitter avatar ANWBverkeer ANWBverkeer Een strandfile op de N57 Rotterdam > Ouddorp staat tussen de aansluiting met de #A15 en Hellevoetsluis 3 km file.

De ANWB denkt dat de drukte op de wegen naar het strand de komende uren blijft toenemen en dat die rond een uur of één z’n hoogtepunt bereikt. Daarna zullen de strandfiles weer afnemen, verwacht de ANWB-woordvoerder. Voor vanavond wordt minder drukte verwacht omdat mensen verspreid over de middag en avond weer huiswaarts zullen keren.

Om de files naar het strand te vermijden, is het voor strandgangers raadzaam om indien mogelijk met de fiets of het openbaar vervoer te gaan, zegt de ANWB. “Dat is een betere keuze”, aldus de woordvoerder.

Opnieuw drukte op Europese wegen verwacht

Op de Europese wegen wordt vandaag ook nog veel fileleed verwacht door vertrekkend en terugkerend vakantieverkeer. Hoewel het niet zo druk belooft te worden als de afgelopen weekenden, zorgen vakantiegangers naar verwachting vooral op de Franse snelwegen weer voor lange files. De A6 tussen Parijs en Lyon en de A7 tussen Lyon en Orange gelden bij voorbaat weer als de belangrijkste knelpunten.

Twitter avatar ANWBeuropa ANWB verkeer Europa In #Frankrijk meeste vertraging op A7 Lyon -> Orange: 1/2 uur, 30 km langzaam rijden

In Duitsland belooft het ook een druk weekend op de grote wegen te worden, vooral door terugkerend vakantieverkeer. In Zwitserland worden opnieuw lange wachttijden verwacht bij de Gotthardtunnel. In Oostenrijk wordt het vooral vandaag nog druk, zowel richting het noorden als richting het zuiden.

Twitter avatar ANWBeuropa ANWB verkeer Europa Vertraging in #Zwitserland voor Gotthardtunnel valt nu nog mee. Richting zuiden een half uur. Richting noorden (vrijwel) geen vertraging.
    • Pim van den Dool